Beroepskeuze: al doende leert men
Donderdag 25 oktober 2018 kropen 476 Limburgse jongeren voor een dag in de huid van een lasser, metselaar, vrachtwagenchauffeur en nog vele andere technische en praktische beroepen.
MetaalMatch is een Oost-Vlaams instroomproject voor werkzoekende kansengroepen: kortgeschoolden, langdurig werklozen en nieuwkomers, al dan niet met ervaring. Via opleiding en begeleiding stomen arbeidsconsulenten hen klaar voor een job in de metaalsector.
“Metaalbewerker is een knelpuntberoep en de metaal- en technologische industrie gaat zelf op zoek naar kandidaten”, zegt arbeidsconsulente Gaia Defer van Compaan. “Waarbij we duurzame tewerkstelling voor kansengroepen erg belangrijk vinden.”
Het traject MetaalMatch is een mobiele opleiding die in Oudenaarde doorgaat bij KISP en in Lokeren bij PCVO Scheldeland. “De helft van de cursisten bestaat uit nieuwkomers, nog eens 40% heeft geen diploma en wil zich omscholen. Het gaat om jonge, maar net zo goed om oudere werkzoekenden voor wie we de basis leggen”, vertelt Gaia.
“We leren trouwens niet alleen technieken aan. Ook thema’s als veiligheid, solliciteren en communiceren komen aan bod. En voor anderstaligen bieden we taalcoaching.”
Kandidaten gaan ook op de werkvloer aan de slag. “MetaalMatch verloopt deels via werkplekleren”, aldus Gaia. “Na de opleiding (10 weken) volgen 6 weken stage in een bedrijf. We werken hiervoor samen met metaalbedrijven die vacatures hebben. MetaalMatch resulteert dus bijna altijd in werk.”
“70% van de deelnemers vindt een job! Vrouwen zijn daarbij de beste lassers, dankzij hun fijnere motoriek. Toch zien we eigenlijk alleen mannen op MetaalMatch.”
Vaak hebben kandidaten weinig werkervaring. Tegelijk hebben werkgevers soms drempelvrees om een stagiair te begeleiden. “Een werkgever wil dat je gemotiveerd én aanwezig bent. Verloopt een stage niet zo vlot, dan pakken we dat vanuit Compaan aan door transparant te communiceren”, zegt Gaia.
“Niet alles lukt natuurlijk. De competenties zijn in een aantal gevallen nog onvoldoende aanwezig of er is geen goede match. Mobiliteit, persoonlijke problemen, … het kan allemaal meespelen.”
“In de zoektocht naar een job merken we dat elke vacature anders is en er telkens nood is aan een opleidingsplan op maat. Na een stage kan de kandidaat, als alles goed loopt, meteen aan de slag. Of er kan geopteerd worden om een IBO (individuele beroepsopleiding) op te starten van 6 à 7 weken, begeleid door de VDAB. Wij leggen dan de eerste contacten om dat in orde te brengen.”
Sammy Soubry (31) uit Ronse vond dankzij MetaalMatch een stageplaats bij P.M.R. (Precisie Mekaniek Ronse). Een paar weken geleden kreeg hij een vast contract aangeboden. “Ik had een sollicitatieafspraak bij de VDAB, maar er was geen interessant werk voor mij”, vertelt Sammy.
“Op mijn vraag om een opleiding speelde mijn schoolervaring met lassen mee in de keuze voor MetaalMatch. Door mijn moeilijke thuissituatie heb ik mijn BSO niet kunnen afmaken, maar een beetje ervaring met lassen had ik wel. Ik heb dan vier maand opleiding gevolgd in Oudenaarde en zes weken stage gelopen bij P.M.R. én ik werd aangenomen! Niet meteen als lasser, maar ik kon wel aan de slag aan de draaibank. De opleiding kreeg ik op de werkvloer. Metaal is echt mijn ding, dus dat was geen probleem, ik trek mijn plan. Als je voor je stage in een goed bedrijf terechtkomt en je bent gemotiveerd, word je zeker aangenomen. Ik ben supertevreden. Ik werk op 10 minuten van mijn woonplaats. Zonder MetaalMatch hadden ze me nooit aangenomen.”
Compaan biedt mensen toegang tot de arbeidsmarkt via stages (werkplekleren), organiseert job- en taalcoaching en zet specifieke expertise in bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking. Compaan stelt als maatwerkbedrijf zelf mensen uit kansengroepen tewerk in de sociale economie: in schoonmaak, catering, een sociale bakkerij en een atelier voor hout, metaal en natuursteen. Meer info: www.compaan.be – Tel 09 266 18 10 – info@compaan.be
Op 6 februari 2020 is er om 9u30 een infosessie bij de VDAB in Oudenaarde voor het traject MetaalMatch dat op 2 maart start in het Bernardustechnicum (Campus Gelukstede). Meer info: www.vdab.be/agenda/infosessie-metaalmatchoudenaarde/23-01-2020
MetaalMatch organiseert ook een screening en oriëntatieweek ‘Go4Metal’. Deze start op 27 januari 2020 in PCVO Scheldeland in Lokeren en eindigt op 3 februari 2020. De screening en oriëntering kun je los van de opleiding volgen. Meer info: metaalmatch@compaan.be – Tel 0478 50 04 05
Meer info: www.tofam-ovl.be – Tel 09 242 49 56 – karen.maes@tofam-ovl.be
(Wieland De Hoon)
29 januari 2020Donderdag 25 oktober 2018 kropen 476 Limburgse jongeren voor een dag in de huid van een lasser, metselaar, vrachtwagenchauffeur en nog vele andere technische en praktische beroepen.
Recycleerder Galloo in de Gentse haven wordt 80 jaar. Specialiteit: zeeschepen ontmantelen. Weet jij waar het gerecupereerde metaal terechtkomt?
Diverse studies wijzen op de positieve invloed van humor op de werkvloer. Al bestaan er ook enkele risico’s...
Bepaalde verkoopprofielen liggen erg goed in de markt. Bijzonder schaars zijn de meer technisch ingestelde verkoopfuncties...
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen?
Er zijn een paar duidelijke regels. Wie komt in aanmerking en waar mag je vrijwilligerswerk doen?
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt zien managers een beleid rond diversiteit en inclusie als een middel om mensen aan te trekken.
De krapte op onze arbeidsmarkt is alomtegenwoordig. Maar in welke sectoren kunnen we ook de komende jaren de meeste vacatures verwachten?
Ben jij een penthousemens of een keldermens? Beide profielen hebben namelijk een impact hebben op je gevoel en welbevinden.