Vorige

1 van 908

Volgende
Volgend artikel:

Aan het opbranden? 7 signalen én de oplossingen

Krijgt jouw werkplek ook een 7,5 op 10?

9 juni 2011
Toon me waar je werkt en ik zeg je wie je bent? Onze werkplek verraadt inderdaad veel over onszelf. Terwijl sommigen verstopt zitten achter stapels documenten, maken anderen elke avond hun bureau volledig vrij. Onnodig uit te leggen hoe belangrijk het is om het naar je zin te hebben op de plaats waar je een bijzonder groot deel van je leven doorbrengt ...
Bureau

Daarom hield AristA, de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, in mei van dit jaar een online enquête bij 1317 personen over de evolutie van de werkplek met steeds mobieler wordende medewerkers.

Geslaagd met onderscheiding

Opvallend: de deelnemers geven hun werkplek gemiddeld een score van 7,5 op 10. Werknemers met een eigen bureau zijn het meest tevreden, personen die een open ruimte delen met andere diensten zijn dat het minst. Storend lawaai van collega's, het gebrek aan auditieve privacy en geen plek hebben voor persoonlijke spullen wegen daarbij het zwaarst door.

Gebrek aan privacy

De opkomst van de flexibele werkposten, plaatsen die gebruikt worden door verschillende - vaak mobiele - werknemers, maakt dat maar liefst 70% klaagt over een gebrek aan privé-ruimte. Bij driekwart van de flexibele werknemers bestaat gelukkig de mogelijkheid om zich af te zonderen bij projecten die een grote concentratie of vertrouwelijkheid eisen, want zij zijn opvallend meer tevreden dan de werknemers waarbij dit niet mogelijk is. Dat je bij deze manier van werken makkelijker nieuwe collega's leert kennen, is een absoluut pluspunt.

Opgeruimd staat netjes

Over het clean-deskbeleid, de eis van een bedrijf dat de werknemers hun bureau elke avond netjes opgeruimd of zelfs volledig leeg achterlaten, beweert maar liefst 68% dat ze dit principe uit zichzelf toepassen. De grote meerderheid meent dat een clean desk een professionele indruk geeft en het mogelijk maakt ordelijker te werken. Toch zou bijna 1 op 3 werknemers er een probleem mee hebben indien deze regel in hun bedrijf strikt zou worden toegepast.

Persoonlijkheid troef

Samengevat is de ideale werkplek volgens de ondervraagden een vaste werkplek, waar de mogelijkheid bestaat om persoonlijke voorwerpen, zoals foto's, bureaubladen en planten, een eigen plekje te geven. Volgens maar liefst 81% van de deelnemers staat het zelfs garant voor een gelukkiger leven op de werkvloer.

(jn)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17054 andere jobs