Koopkracht merendeel werknemers gaat omhoog

Volgens een studie van het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling zal de koopkracht van het merendeel van de Belgische werknemers in januari 2009 zowat 3 procent hoger liggen dan in januari 2008.
#

Als oorzaak wijst het Instituut op verscheidene factoren, zoals de jaarindexering van sommige werknemers in het begin van het jaar of de indexering van de barema's van de bedrijfsvoorheffing, eveneens begin het jaar.

De studie toont wel een atypisch verloop van de koopkracht het afgelopen jaar. Er was bijvoorbeeld voor de ambtenaren een koopkrachtdaling voor de zomer, die zowat 1 procent bedroeg over de eerste zes maanden van het jaar. Daarna ging hun koopkracht gevoelig omhoog, als gevolg van de indexeringen door de overschrijdingen van de spilindex en door de daling van de prijzen in de tweede jaarhelft.

Beduidend hoger

Ook andere factoren speelden een rol. Er traden maatregelen in werking die een verbetering van het nettoloon tot gevolg hadden, zoals de daling van de bedrijfsvoorheffing voor de laagste lonen en de verhoging van de werkbonus.

Resultaat is dat op het einde van 2008 "veel werknemers een koopkracht kennen die beduidend hoger ligt dan bij de start van het jaar", aldus Philippe Defeyt van het Instituut. Volgens hem gaat het voor een ambtenaar met een maandsalaris van 2.000 euro bruto om 2,4 procent.

(05/01/2009)

 Wordt jouw loon geïndexeerd? Bereken het hier!

5 januari 2009
Anderen bekeken ook