Kan je een burn-out voorkomen met loopbaancoaching?

"Een loopbaancoach hielp me met de uitkomst en matchte mijn waarden met mijn professionele droom: mijn eigen baas zijn!" (Mieke Meynen, loopbaancoach en burn-out coach)
Burn-out is actueler dan ooit. Maar liefst 1 op 7 mensen krijgt er vroeg of laat mee te maken. “Drie jaar geleden werd ik er zelf mee geconfronteerd”, vertelt loopbaancoach en burn-out coach Mieke Meynen. “Ik legde me erbij neer dat mijn energieniveau nooit meer hetzelfde zou zijn. Vandaag werk ik echter opnieuw met passie en help ik anderen om het niet zover te laten komen.”
Mieke Meynen
"Een loopbaancoach hielp me met de uitkomst en matchte mijn waarden met mijn professionele droom: mijn eigen baas zijn!" (Mieke Meynen, loopbaancoach en burn-out coach)

Mieke Meynen: “Na mijn burn-out volgde ik een loopbaancoachingstraject dat me nieuwe, belangrijke inzichten gaf. Voor mezelf was een drastische carrièrewending het gevolg … al hoeft dat niet altijd het geval te zijn.

Behoor jij tot de ‘risicogroep’?

Steven jij af op een burn-out? Een kleine test …

Hoeveel energie krijg jij van je werk? Kleef er eens een cijfer op van 0 tot 10. Als dit cijfer gedurende een lange periode onder de 5 zit, kom je in de gevarenzone. Dan is er risico op een burn-out. Bij een burn-out zit je te lang in je effort zone. Je doet dingen die niet bij je passen en die teveel moeite kosten.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een negatieve en aanhoudende energiestoornis die werk gerelateerd is. Je bent niet meer in staat om te functioneren op je werk.

De symptomen van een burn-out zijn: emotionele uitputting, moeheid, een gevoel van onbekwaamheid en schuld, apathie, angst, onrust, lager concentratievermogen en demotivatie. Je hebt last van vage fysieke klachten zoals hartkloppingen, maag- en darmklachten, benauwdheid op de borst en spierpijn.

“Ook ik viel ten prooi aan een resem fysieke klachten, maar bevond me lang in een ontkenningsfase”, bekent Mieke Meynen. “Het negeren van fysieke klachten is typisch in de aanloop naar een burn-out. Uiterlijk zijn ze trouwens niet zichtbaar. Het is vaak een sluimerend proces van jaren, waarbij je eerst in vuur en vlam staat voor een job. Vervolgens gaat de vlam op een lager pitje branden, om tenslotte bijna helemaal uit te doven.”

Er is ook goed nieuws!

Herken je één of meerdere van bovenstaande symptomen, maar ben je nog in staat te werken? Dan heb je nog geen burn-out. Je zit in de voorfase en je kan nog voorkomen dat je volledig uitvalt en nood hebt aan een lange recuperatie en medische begeleiding. Een loopbaancoachingstraject is in deze fase hét hulpmiddel bij uitstek.

Ontdek je talenten

Wanneer je werk kan doen dat je graag doet en goed kan (= je talenten inzetten), werk dat aansluit bij wat je belangrijk vindt (= je waarden) en waarbij je kan ontwikkelen wat jij graag wil ontwikkelen, dan …

  • … heb je een energieniveau van 10/10: je kan alles aan!
  • … ben je enthousiast, en dat maakt het verschil tussen middelmaat en succes
  • … toon je engagement
  • … sta je aan het roer van je carrière en je leven

Weet je niet waar je goed in bent? Vraag aan collega’s, familie of vrienden waar zij jou goed in vinden en waarom. Analyseer ook eens de feedback die je kreeg tijdens je evaluatiegesprekken.

Vergelijk je talenten met een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, levert energie op en laadt je batterijen op. Als je dingen doet waar je niet goed in bent of die je niet graag doet, dan lopen je batterijen leeg. Logisch, toch?

Luister naar je persoonlijke waarden

Mieke Meynen: “Zelf ondervond ik dat enkel een leuke jobinhoud niet voldoende is om mijn energie hoog te houden, maar dat de waarden van mijn werkgever ook moeten aansluiten bij mijn persoonlijke waarden, zoals vrijheid, zelfstandigheid, ondernemerschap en een goede werk/privé-balans. Een loopbaancoach hielp me met de uitkomst en matchte mijn waarden met mijn professionele droom: mijn eigen baas zijn! Ondanks de vele vragen en onzekerheden (want zou ik het financieel wel redden?), zei iets in mezelf me dat ik dit gewoon moest doen.”

“Vandaag leef ik mijn droom als zelfstandig carrièrecoach en HR-consultant in competentiemanagement. Ik begeleid Limburgse groeibedrijven en ondernemende dertigers en veertigers naar succes en dat geeft ontzettend veel voldoening. Elke dag geniet ik met volle teugen van mijn job.”

En jij?

Krijg jij energie van je werk? Of zuigt het jou juist leeg? Weet jij wat je wil? Waar krijg jij energie van? Ken jij jouw talenten en waarden? Wil je zicht krijgen op hoe je meer energie kan krijgen uit je werk? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en ga aan het roer staan van je leven en je carrière. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 coaching-uren voor 80 euro.

(mm) 

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding. Veel leesplezier! 

burn-out
22 oktober 2015
Anderen bekeken ook