Vorige

1 van 816

Volgende
Volgend artikel:

Beslis jij al waar en wanneer je werkt?

Meer burn-outs door virtuele leiband?

1 september 2014
Hoeveel e-mails ontvang jij tijdens het weekend? Kan jij jezelf nog loskoppelen van je job of is er toch druk om ook buiten de kantooruren te werken? Is er een relatie met het stijgend aantal burn-outs?
Virtuele leiband

Recent bleek dat het aantal Belgische federale ambtenaren dat thuisblijft met een burn-out in enkele jaren tijd meer dan verdrievoudigd is. In het algemeen is het ziekteverzuim bij deze ambtenaren echter gelijk gebleven. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht zelfs dat één op vier werknemers tegen 2020 te maken zou krijgen met mentale gezondheidsproblemen.

Altijd en overal bereikbaar?

Het ideaalbeeld dat kenniswerkers altijd en overal kunnen werken is voor velen uitgedraaid op een absolute nachtmerrie. Medewerkers hangen als het ware aan een virtuele leiband van hun werkomgeving en zijn dus altijd bereikbaar. Het is volgens experten geen wonder dat het aantal burn-outs spectaculair stijgt, zeker wanneer we deze leiband nooit kunnen los klikken.

Weekendmails

Een mooi voorbeeld zijn de ‘weekendmails’ die het loskoppelen voor heel wat werknemers bemoeilijken. De tijd is wellicht rijp om collectief aan te geven dat het niet meer kan dat de baas ons tijdens het weekend maar blijft bombarderen met e-mails.

Leidinggevenden trachten zich vaak te verantwoorden door aan te geven dat ze hun teamleden op het hart drukken dat ze zeker niet meteen moeten reageren. Diezelfde teamleden laten op hun beurt weer weten dat ze toch een lichte druk ervaren in het weekend een antwoord te sturen.

Degelijke afspraken

Maak het onderwerp bespreekbaar en zorg voor goede afspraken met je leidinggevende. Indien je toch in het weekend wenst te e-mailen dan kan je altijd gebruik maken van de optie om de e-mail pas op maandagochtend uit te sturen.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14891 andere jobs