Starters
Vorige

1 van 136

Volgende

Jongeren tevreden, bazen iets minder

6 augustus 2019
Jonge starters geven zichzelf opvallend goede punten, en dat op de meest uiteenlopende domeinen.

Bijna negen op de tien jongeren geven aan goed tot zeer goed te scoren op het vlak van inzet. Acht op de tien zeggen het uitstekend te doen wat betreft prestaties, motivatie, omgang met collega’s en stiptheid. Zeventig procent is redelijk tot zeer tevreden over zijn of haar communicatieve vaardigheden, terwijl zes op de tien erg tevreden zijn over de mate waarin hij of zij zelf initiatief durft te nemen.

Gevraagd naar het oordeel van hun baas, leggen jongeren iets meer – maar niet beduidend veel meer – bescheidenheid aan de dag. Zo denken ‘slechts’ acht op de tien jonge werknemers dat hun baas van mening is dat zij zich voldoende inzetten. De helft van de starters gelooft dat zijn of haar baas tevreden is over de mate waarin hij of zij initiatief neemt.

Is de baas tevreden?

Het werkelijke oordeel van de werkgevers blijkt door de band genomen heel wat negatiever dan de jonge werknemers het inschatten. Zo ligt het percentage werkgevers dat tevreden zegt te zijn over de inzet en motivatie van starters, net boven de zestig (en niet rond de tachtig, zoals de jongeren denken).

Iets meer dan de helft van de werkgevers geeft starters goede punten voor prestaties, assertiviteit en communicatie. Het zwakst scoren jongeren op het vlak van stiptheid en initiatief nemen. Maar liefst een vijfde van de werkgevers vindt dat jonge werknemers het wat dat betreft slecht tot zeer slecht doen.

(mo) – Illustratie: (jvc)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook