Starters
Vorige

1 van 135

Volgende

Jonge werknemers hebben geen boodschap aan stiptheid

6 augustus 2019
Wanneer werkgevers de capaciteiten van jongeren vergelijken met die van oudere werknemers, valt vooral de grote kloof op het vlak van stiptheid op. Zes op de tien werkgevers associëren stiptheid in de eerste plaats met oudere werknemers. Een schamele acht procent vindt dat jongeren stipter zijn.

Niet zo vreemd, vindt Tom Palmaerts, trendwatcher bij Trendwolves. “Jongeren hebben geen boodschap meer aan opgelegde regels en stiptheid. In de opvoeding van kinderen speelt onderhandelen vandaag een belangrijke rol – zij beslissen mee wat kan en niet kan – en op school beschikken ze soms over meer kennis en vaardigheden dan de leraar. Tieners zetten de computer op voor hun docent of sluiten de beamer aan. Die jongeren groeien op met het idee dat zij dingen kunnen die volwassenen vaak niet kunnen.”

Inspraak en respect

Dat zou voor een stuk verklaren waarom jongeren niet houden van puur hiërarchische structuren. “Ze willen inspraak en ze willen de lijnen mee uitzetten. Bovendien willen ze daar niet mee wachten tot ze vijftig zijn. Dat botst natuurlijk wel eens met bedrijven waar nog op een hiërarchische manier wordt gewerkt.”

Wat allemaal niet wil zeggen dat jonge werknemers geen respect meer hebben voor gezag. “Jongeren zijn op zoek naar een nieuwe vorm van autoriteit, naar mentoren en ervaringsdeskundigen. Je luistert niet naar iemand omdat hij de baas is, maar omdat hij effectief gezag heeft”, aldus Palmaerts.

Assertieve jongeren

Ook wat prestaties en resultaten betreft, scoren ouderen beduidend beter (42 procent van de werkgevers associeert dit met oudere werknemers, tegenover 8 procent met jongere), net als op het vlak van initiatief nemen (56 procent tegenover 16 procent). Inzet, omgang met collega’s en communicatie liggen eveneens in het kamp van de oudere werknemers, al is het verschil daar minder groot.

Enkel op het vlak van motivatie en assertiviteit scoren jongeren beter. Hoewel een sterke motivatie uiteraard op prijs gesteld zal worden door werkgevers, blijft het de vraag in hoeverre zij het assertieve gedrag van hun jongere werknemers kunnen appreciëren.

(mo) – Illustratie: (jvc)

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook