Ziekte
Vorige

1 van 126

Volgende

Jongere werknemers meer ziek dan vóór corona

Zieke werknemer thuiskantoor
Covid-19 heeft niet alleen een grote impact op de vacaturemarkt, ook het ziekteverzuim op de werkvloer wordt beïnvloed door de pandemie. Dit blijkt althans uit de resultaten van een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.

Onderzoek en resultaten

Om het ziekteverzuim op de werkvloer tijdens de coronacrisis in kaart te brengen, onderzocht en analyseerde de Employment Tracker van SD Worx de huidige loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen Belgische werknemers (waarvan 1/3de arbeiders en 2/3de bedienden) in de privésector. Deze gegevens vergeleken ze vervolgens met die van vóór corona.

Lees ook: Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?

Uit de resultaten bleek een opvallende tendens op te merken:

1. Jongere werknemers meer ziek dan vóór corona

Het kortdurend ziekteverzuim (= minder dan 1 maand) ligt in september 2021 met 3,65% het hoogst bij jongere werknemers (= jonger dan 25 jaar). Dit percentage ligt een kwart hoger dan voor het begin van de coronacrisis in 2019.

Ter vergelijking: werknemers tussen 50 en 55 jaar melden zich ook vaker ziek, al ligt het percentage wat lager. Zestigplussers zijn dan weer de rots in de branding: zij melden zich tijdens de coronacrisis net minder vaak kortstondig ziek, al geldt het omgekeerde voor afwezigheden van meer dan 1 maand.

Ziektedagen < 1 maand
CHECK: Meer dan 1 op 5 zieke werknemers zegt toch te kunnen werken

2. Vooral jonge arbeiders vaker ziek

De stijging van het aantal jonge werknemers dat zich kortstondig ziek meldt, komt vooral op rekening van arbeiders met een zware, fysieke job.

Bij arbeiders zien we die negatieve evolutie bij alle leeftijden, maar vooral bij werknemers tot 25 en 30 jaar. In deze jongere leeftijdsgroep zitten er ook jongeren die niet verder studeren en in fysiek zware jobs of jobs met onregelmatige uren aan de slag gaan. Vooral bij arbeiders doet er zich een serieuze stijging voor deze maand: van 2,94% naar 4,18%”, aldus Kim Van Houtven, senior consultant van SD Worx.

“De afwezigheden door ziekte in deze fysiek zware beroepen (4,18%) zijn bijna dubbel zo hoog in vergelijking met de bedienden (2,26%), maar in de leeftijdscategorie -25 jaar is de stijging telkens meest uitgesproken. De sectoren met de hoogste cijfers zijn bijvoorbeeld de grondafhandeling luchthavens, de betonindustrie en bruggen en wegenaanleg, de poets- of dienstenchequebedrijven, transportsector en productie van etenswaren. Ook de opvoedings- en huisvestingsdiensten die in een 24/24, 7 op 7 ploegensysteem werken.“

Bedienden melden zich overigens - net als arbeiders - eveneens vaker ziek dan voor corona, al is de stijging minder sterk. Vanaf de leeftijd van 35 jaar is er bij hen dan weer beduidend minder kortstondig ziekteverzuim.

% ziektedagen van korte duur volgens leeftijd
Extra: Fietsende werknemers zijn minder vaak ziek

(fd)

12 november 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook