Vorige

1 van 318

Volgende
Volgend artikel:

Kassiers binnenkort vervangen door camera’s?

'Je jobinhoud zal fundamenteel veranderen.' Daarom: 5 to do's

28 september 2017
Werkgevers moeten hun oude opvattingen over aanwervingen dringend aanpassen. Ze focussen nog te veel op het diploma. Bij een vacature zoeken ze vaak naar een ‘kloon’ van de voorganger, via een vast afgebakend functieprofiel. Zo oordeelt professor Ans De Vos, die ook werknemers waarschuwt: “Niemand kan nog zeker zijn van zijn of haar huidige job.”
Ans De Vos
“Wie blijft doen wat hij altijd al deed, zal nooit (of te laat) zijn andere talenten ontdekken. Je leert pas buiten je comfortzone.” (Ans De Vos, professor van de Antwerp Management School)

Het was op het recente VOKA-Congres dat professor Ans De Vos van de Antwerp Management School de aanwezige bedrijfsleiders verraste met een paar stevige waarschuwingen. De digitalisering, de globalisering en de krapte op de arbeidsmarkt dwingen bedrijven volgens haar naar meer wendbaarheid en een vlakkere organisatie.

De meest vooruitstrevende organisaties ontwikkelden intussen al een totaal ander loopbaanbeleid, één dat vooral focust op talent. Waar flexibele teams dankzij gecombineerde competenties van hun leden de meest uiteenlopende complexe taken aankunnen. “Wie blijft doen wat hij altijd al deed, zal nooit (of te laat) zijn andere talenten ontdekken. Je leert pas buiten je comfortzone.”

Tips voor werknemers

Maar Ans de Vos heeft ook suggesties voor alle werknemers: “Staar je niet blind op je functietitel en de bijhorende loonvoorwaarden. Denk eerder na over hoe en waar jij met je talenten het verschil kan blijven maken. Hoe jouw talent relevant blijft voor de organisatie”, stelt ze.

“Het is een open deur, maar niemand kan nog ‘zeker’ zijn van zijn of haar huidige job. Je jobinhoud zelf zal fundamenteel veranderen. Begrijp dus welke evoluties en uitdagingen je organisatie te wachten staan, want je moet daar in je verdere ontwikkeling actief op anticiperen.” De Vos somt ook vijf concrete tips op:

  1. Focus voortaan op je loopbaan en niet op je job. Alle functies gaan veranderen.

  2. Durf kritisch kijken naar je huidige vaardigheden en kennis. Weet ook wat je energie geeft en motiveert.

  3. Neem je loopbaan zelf in de hand, en werk dus aan je inzetbaarheid (en tewerkstelbaarheid).

  4. Durf buiten je comfortzone te treden en investeer veel tijd in je eigen permanente ontwikkeling.

  5. Vraag je leidinggevende dat je ‘inzetbaarheid’ in elk loopbaan- of evaluatiegesprek aan bod komt. Dat is de vraag waar je wakker van moet liggen: wat moet ik doen om inzetbaar te blijven?

(pv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14898 andere jobs