Vorige

1 van 181

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de interessantste apps voor je werk

Ja, je kan ontslagen worden door een Facebook-post

15 september 2015
Posts op social media kunnen wel degelijk verkeerd uitdraaien: bedrijven krijgen zo zicht op feiten die ze anders niet zouden geweten hebben. Facebook-foto’s van een uit de hand gelopen feestje bijvoorbeeld kunnen leiden tot ontslag.

Bij het Facebooken denken we vooral aan plezier, en terecht natuurlijk. Maar voor wie niet oplet, kan Facebook - of andere social media - serieuze negatieve gevolgen hebben: posts op social media kunnen immers aanleiding geven tot ontslag.

"Tot op heden is er in België geen specifieke wetgeving rond gebruik of misbruik van sociale media", vertelt Marga Caproni, advocaat bij Loyens & Loeff. "Wel is er al rechtspraak in dit verband die aanvaardt dat Facebookberichten gebruikt kunnen worden om een ontslag om dringende reden te staven, ondanks het recht op privacy van de werknemer."

Je kan op twee manieren ontslagen worden voor een Facebook-post:

  1. Je doet uitspraken op Facebook of andere social media die niet stroken met de normen en waarden van het bedrijf waar je werkt. Denk bijvoorbeeld aan kritiek op het bedrijf, je baas of collega’s.
  2. Via de social media krijgt de werkgever zicht op feiten die hij anders niet had geweten. “Als die van dien aard zijn om alle vertrouwen in de werknemer te verliezen, kan dit leiden tot ontslag. Het gaat niet enkel om wat je zelf post, maar evengoed als vrienden of collega’s een foto van jou posten of taggen”, aldus advocaat Marga Caproni.

Oppassen met instelling “vrienden van mijn vrienden”

“Wanneer het profiel van een werknemer publiekelijk toegankelijk is of hij bevriend is met een aantal collega’s van het bedrijf, dan wordt zijn profiel beschouwd als voldoende publiek en is de informatie beschikbaar op dit profiel in principe bruikbaar bewijsmateriaal. Zo heeft de rechtspraak reeds geoordeeld dat de Facebookinstelling die informatie enkel beschikbaar stelt voor “vrienden van mijn vrienden” geen garantie biedt op privacy voor de werknemer. Ook als de werkgever zelf geen toegang heeft tot het bewuste profiel, staat de rechtspraak veelal toe dat de informatie gebruikt wordt door de werkgever, voor zover de informatie rechtmatig verkregen werd natuurlijk”, vertelt Marga Caproni, advocaat bij Loyens & Loeff.

Uiteraard moeten de termijnen en vormvoorwaarden voor een ontslag om dringende reden altijd nageleefd worden.

Voorbeelden

“In principe is het niet vereist dat de dringende reden voor het ontslag verband houdt met de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Feiten uit het privéleven kunnen evenzeer een grond tot ontslag om dringende reden zijn, voor zover zij uiteraard de verdere professionele samenwerking definitief en onmiddellijk onmogelijk maken. Een extreem voorbeeld is druggebruik of seksuele uitspattingen”, aldus Marga Caproni, advocaat bij Loyens & Loeff.

Maar evengoed zou een Facebook-post van dronkenschap naast de werkvloer, dat leidt tot afwezigheid op het werk, een reden kunnen zijn tot ontslag om dringende reden. Druggebruik buiten de werkuren dat zichtbaar wordt op de social media kan een dringende reden vormen, omdat dit dan openlijk gebeurt en publiek wordt.

Ook de functie van de werknemer zal meespelen om tot een dringende reden te besluiten. Een functie als CFO bijvoorbeeld, met een zekere hiërarchie of een vertrouwensfunctie, is dus een verzwarende omstandigheid in dit verband. Stel: net als duizenden andere festivalgangers kwam Jacques, de CFO van het bedrijf No Comment, enthousiast terug van een zomerfestival. Maandag na de bewuste driedaagse verschijnt er echter een foto op Facebook waarop in de achtergrond te zien is hoe Jacques in een modderbad een verdacht lijntje snuift.

Een ander voorbeeld: een werknemer is arbeidsongeschikt, maar op de Facebook-pagina van een lokaal café verschijnt een foto waarop te zien is dat hij of zij klanten bedient en dus aan het bijverdienen is.

Niet enkel wat je zelf post !

Belangrijk om te onthouden: het gaat niet enkel over wat je zelf post op Facebook of andere social media, maar evengoed om foto’s die andere online zetten waarin ze je taggen, ook deze kunnen aanleiding geven tot ontslag.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15204 andere jobs