Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

Buschauffeur en teamcoach bij De Lijn: veel afwisseling en altijd onder de mensen

Is werken in de zorg iets voor jou?

Is werken in de zorg iets voor jou
De zorgsector schreeuwt om personeel. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er diverse opleidingsstelsels in het leven geroepen. Zo kan je ook als zogenaamde zij-instromer starten met een betaalde opleiding én een job als verpleegkundige of zorgkundige. Hoe gaat dat in zijn werk?

1. Welke jobs zijn er in de zorgsector?

Heel diverse: van verpleegkundige tot arts. Van ergotherapeut tot logopedist. En van tandartsassistent tot administratief bediende. Maar uit analyse van Jobat blijkt dat bijna de helft (45%) van de jobs in de sector de voorbije 12 maanden naar drie zorgprofielen gaat: verpleegkundige, verzorgende en zorgkundige. De verpleegkundige, overigens nog altijd hét knelpuntberoep in Vlaanderen, is goed voor ruim een kwart van alle zorgvacatures. Veel van de initiatieven voor zij-instromers richten zich dan ook op deze profielen.

Lees ook: Dit zijn de 20 meest gevraagde jobs in de zorg
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

2. Hoe starten buiten de zorgsector?

Er bestaat vandaag een uitgebreid aanbod voor mensen met een job buiten de zorgsector. Bij sectorfederatie Zorgnet Icuro verwijzen ze in dit kader naar het #kiesvoordezorg. “Dit project is bedoeld voor werknemers uit andere sectoren, die een nieuwe carrière als zorgkundige of verpleegkundige overwegen. Zij kunnen de kans krijgen om als werknemer een betaald opleidingstraject te volgen in dienst van een werkgever uit de zorgsector”, legt Klaartje Theunis, directeur P&O bij Zorgnet-Icuro uit.

Voor de kandidaat is het dan een kwestie van slagen in de opleiding. “Wanneer het diploma wordt behaald kan de kandidaat-werknemer meteen in dienst blijven van de werkgever waarmee hij of zij een arbeidsovereenkomst heeft afgesloten. Het project biedt, naast dus betaalde opleidingskansen, ook een grote werkzekerheid nadien”, benadrukt Klaartje Theunis.

Een vereiste van dit traject is minimum twee jaar werkervaring, ongeacht de sector. Anciënniteit opgebouwd tijdens vorige jobs wordt niet meegenomen in de nieuwe arbeidsovereenkomst, maar anciënniteit gedurende de opleiding wel.

De opleidingen die je kan volgen zijn die van zorgkundige (opleidingsduur: tussen 1 en 1,5 jaar), de HBO5-opleiding tot verpleegkunde (3 jaar) en de bacheloropleiding tot verpleegkunde (4 jaar). Werknemers die via het project de opleiding starten kunnen op dat moment genieten van de zogenaamde IF-IC loonschalen die voor het ganse zorgpersoneel gelden. Ze krijgen ook een éénmalige studiebeurs.

Extra: Meer zij-instromers, minder starters voor zorgsector

3. En wat als je al in de zorg werkt?

Ook dan zijn er stelsels, zowel voor verpleegkundigen als voor zorgkundigen. Een bekend voorbeeld is het zogenaamde Project 600, waarbij werknemers uit de privé-gezondheidssector met behoud van loon studeren voor verpleegkundige HBO5. Daarnaast is er voor de sector ook een brugopleiding waarbij HBO5-verpleegkundigen zich kunnen omscholen tot bachelor-verpleegkundigen. Sommige specialisaties, denk aan spoed of intensieve zorgen, zijn namelijk voorbehouden voor bachelors.

Ontdek: Van deze 5 verpleegkundigen zijn er (veel) te weinig

4. Wat doet de sector nog meer?

Er zijn ook nog andere zij-instromers. Zo is er het project IntegraZorg dat een betaalde opleiding naar zorgkundige of verpleegkundige aanbiedt aan gemotiveerde erkende vluchtelingen. De vereiste is hier wel dat zij reeds over een achtergrond in de zorg beschikken. Of hoe diverse middelen en stelsels moeten helpen om meer handen aan het spreekwoordelijke bed te krijgen.

Is werken in de zorgsector iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

(William Visterin) - Meer info over starten in de zorg vind je op: kiesvoordezorg.be

24 november 2023
Anderen bekeken ook