Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 212

Volgende

Intrapreneurschap, potgrond voor ondernemende medewerkers

Ondernemingen – groot en klein - worden beter van de kansen die ondernemende medewerkers krijgen, dat is waar intrapreneurship om draait, aldus Peter Tuybens, Director Talent Development van Acerta.
Peter Tuybens, Director Talent Development Acerta
“Ondernemers die het kader voor intrapreneurship uitzetten en het daarna durven loslaten, zij zullen hun mensen en hun onderneming zien groeien.” (Peter Tuybens, Director Talent Development Acerta)

Van werkgevers en werkkrijgers

Peter Tuybens: “Leiderschap is over de jaren fel geëvolueerd. De leider is nu bij voorkeur een goede coach voor het inhuis-talent. Het is met dat talent dat bedrijven zich echt van elkaar onderscheiden. Dus moet het gestimuleerd, gemotiveerd, getriggerd worden. Ondernemende medewerkers – en zeker de jonge generatie - verwachten een mandaat eerder dan dat hen verteld wordt wat ze moeten doen en hoe.”

De onderneming als broeikas voor talent

“Mensen worden aangeworven omwille van hun talenten. Omdat ze creatief zijn, initiatief nemen, doorzetten, opportuniteiten zien enz. allemaal ook typische eigenschappen van ondernemers. Het verrast dan ook niet als dergelijke medewerkers vroeg of laat de stap naar het ondernemerschap wagen of uitvliegen zodra hun talenten elders beter aan bod kunnen komen. In plaats van talent te moeten zien vertrekken, kun je als onderneming ook je (infra)structuur inzetten en intern een kader creëren waarbinnen dat talent zich mag ontwikkelen.”

Het intrapreneurschap als overlevingsstrategie

“Intrapreneurship is meer dan een ideeënbus, meer dan af en toe een brainstormsessie. Alle aspecten van het ondernemerschap worden meegenomen, dus ook het uitvoeren van het idee en het inschatten van de waarde van dat idee voor de onderneming. Intrapreneurship doet denken aan het Japanse Kaizen-principe, waar het erom gaat dat iedereen binnen een onderneming – en dus niet alleen R&D of leidinggevenden - wordt uitgenodigd om met verbeteringen te komen. Alleen staat bij intrapreneurship niet de ‘uitvinder’ centraal, wel het bedrijf. Dit is geen wedstrijd ‘werknemer van de maand’, geen egotrip, geen competitie. Wel een overlevingsstrategie voor de onderneming als geheel.”

Loslaten om te groeien

“Ondernemingen die intrapreneurship serieus nemen, steunen het van bovenaf. Ze geven hun ‘intrapreneurs’ de tijd, ze gunnen de initiatieven het respect dat ze verdienen en ze aanvaarden dat de sprong ook risico’s inhoudt, mislukken kan. Halfhartig intrapreneurship is maar bezigheidstherapie, een truc om goed talent aan het lijntje te houden, niet om het zich te laten ontwikkelen. Ondernemers die het kader voor intrapreneurship uitzetten en het daarna durven loslaten, zij zullen hun mensen en hun onderneming zien groeien.”

(sdc/pt) - Met dank aan Acerta. 

13 februari 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook