Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Ben jij een optimist? Doe de test

Insourcing: dé nieuwe aanpak tegen burn-out?

helping hands
Steeds meer mensen kampen met een burn-out. Eind 2017 zaten maar liefst 140.000 Belgen een jaar of zelfs langer thuis door psychische problemen. Daar moet dringend iets aan gedaan worden, en de oplossing is misschien wel dichterbij dan je denkt.

Professor Elke Van Hoof, klinisch psycholoog, expert aan de Brusselse universiteit VUB en auteur van diverse boeken, heeft mogelijks een oplossing gevonden: mensen met een burn-out behandelen zoals slachtoffers van een aanslag of een auto-ongeval. Het klinkt misschien gek, want een burn-out is iets helemaal anders als een trauma. 

Chronische stress ligt aan de basis van een burn-out. Dat wil zeggen dat mensen vaak al maandenlang op hun tandvlees zitten en uiteindelijk niet meer verder kunnen. Mensen die slachtoffer werden van een aanslag of een auto-ongeval ervaren dan weer iets heel plots en heel heftigs. Maar één ding is hetzelfde: het evenwicht tussen logisch redeneren en emoties is helemaal zoek. 

Het gevolg? De mensen zijn ‘hyper-waakzaam’. Je bent voortdurend angstig en onzeker omdat je continu het gevoel hebt dat er een dreiging is. Rustig aandoen is belangrijk, maar dat is moeilijk als je lichaam voortdurend in een kramp schiet. 

Insourcing 

Hoe dat evenwicht kan teruggevonden worden? Met behulp van de EMDR-techniek. Concreet wil dat zeggen dat mensen praten over de mooie dingen in het leven, terwijl de hersenen afgeleid worden. Dat kan door de vingers van de therapeut te volgen, of door een balletje omhoog te gooien wanneer je vertelt. Die afleiding zorgt voor rust en meer zelfvertrouwen, omdat de negatieve gedachten niet langer de bovenhand nemen. 

Dat de traumatherapie een oplossing kan zijn, bewijst professor Elke Van Hoof. Want uit haar analyse blijkt dat zeventig op honderd werknemers opnieuw aan het werk gingen. Een stuk meer dan bij de klassieke behandeling. Bovendien gaan de meeste mensen al na drie maanden terug aan de slag, en blijven ze dus niet gemiddeld zo’n 180 dagen thuis. 

Dure behandeling 

Het enige nadeel aan de nieuwe aanpak, is dat er een serieus prijskaartje aan vast hangt. Gemiddeld kost het zo’n vier – tot vijfduizend euro. En daar betaalt de ziekteverzekering niets van terug. Daarom vindt professor Van Hoof dat bedrijven meer moeten investeren in het herstel van hun werknemers, want zij hebben er tenslotte het meeste bij te winnen. Volgens Van Hoof kan insourcing een besparing van 100.000 euro per medewerker met zich meebrengen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt in diverse media dat ze het project grondig wil bestuderen.

(dt/em) - Bron: Het Nieuwsblad en Knack

13 juni 2019
Anderen bekeken ook