In 5 stappen naar meer innerlijk leiderschap: geef stuurkracht aan je leven

“Je stuurkunst bepaalt je eigen ervaring én de uitkomst van gebeurtenissen. Innerlijk leiderschap geldt dus niet alleen voor managers. Integendeel!" (Inge Ketels, zelfvertrouwencoach Bureau Stroom)
Heb je wel eens het gevoel geleefd te worden in plaats van dat je jezelf leidt? Wil je graag meer energie en voldoening ervaren in wat je doet? Dan komt het erop aan te werken aan je innerlijk leiderschap.
stuurkracht
“Je stuurkunst bepaalt je eigen ervaring én de uitkomst van gebeurtenissen. Innerlijk leiderschap geldt dus niet alleen voor managers. Integendeel!" (Inge Ketels, zelfvertrouwencoach Bureau Stroom)

Er komt vaak veel op ons af, ook dingen waar we geen invloed op hebben. Soms kan je dan het gevoel krijgen geleefd te worden. Je ervaart sleur, een sterk verminderde voldoening, moeheid, onzekerheid of zelfs angstgevoelens. Je hebt moeite met keuzes maken, begint te twijfelen en te piekeren.

Innerlijk leiderschap

“Hoe je reageert op omstandigheden, hoe je de situatie ervaart, hangt af van je eigen stuurkunst”, verduidelijkt zelfvertrouwencoach Inge Ketels. “Je stuurkunst bepaalt je eigen ervaring én de uitkomst van gebeurtenissen. Innerlijk leiderschap geldt dus niet alleen voor managers. Integendeel! Iedereen is aanstuurder van zijn/haar eigen leven. Innerlijk leiderschap geeft je meer stuurvermogen en stuurkracht.“

Innerlijk leiderschap ontwikkelen is een proces. Een proces waarin je oude, vaak vertrouwde mentale en emotionele patronen loslaat en er nieuwe aanleert. Dit kan wat van je vragen, zoals zelfreflectie, keuzes maken en nieuwe gewoontes aanleren. Zo leer je je zelf sturen en leiding geven aan jezelf.

Wat levert het op?

Veel! Het effect van die investering in jezelf liegt er niet om:

  • Meer levenskracht, vol energie zitten
  • Gedreven en geïnspireerd zijn
  • Je waarde zien en kunnen inzetten
  • Vervulling
  • Rust in jezelf
  • Een grotere productiveit
  • Beter vermogen tot samenwerken

Mensen met innerlijk leiderschap herken je als ‘bezield’: ze zijn aanstekelijk, juist omdat ze in harmonie leven met zichzelf en geloven in wat ze doen. “Wat ze doen, past bij wie ze zijn. Ze pakken zelf het stuur en geven zelf richting aan hun leven”, aldus Inge Ketels.

5 stappen naar (meer) innerlijk leiderschap

STAP 1: Zorg voor voldoende zelfvertrouwen
Een goed platform van zelfvertrouwen is nodig om je ding te kunnen doen en te stralen. Het is bovendien de perfecte basis om met onzekerheden, meningen van anderen en (vooral) zelfkritiek om te kunnen gaan.

STAP 2: Versterk je denkprocessen
Durf je jezelf wel eens ondermijnen door je eerder te richten op wat verkeerd gaat of door eindeloos te blijven piekeren? Stop daarmee! Voortaan mag je enkel nog opbouwend, positief en oplossinggericht gaan denken. Let wel op en trap hierbij niet in de valkuil van opeens alles perfect te willen doen. Een streven naar perfectionisme heeft heel vaak immers een averechts effect.

STAP 3: Kweek innerlijke kracht aan
Ups en downs horen bij het leven. En toch … laat jij je leiden door je emoties? Neemt stress af en toe de overhand? Of leid jij je emoties? Neem een voorbeeld aan de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, die een sterke innerlijke kracht kweekte in de gevangenis. Het enige wat jij moet doen, is eenzelfde innerlijke kracht ontwikkelen en laten groeien in je dagelijks leven.

Des te beter je je voelt, des te meer ‘flow’ je in je leven zal ervaren, des te makkelijk de dingen zullen gaan. En ja, dit werd reeds wetenschappelijk onderbouwd in onderzoek naar hartcoherentie én in positieve psychologie.

STAP 4: Investeer in jezelf
Deze investering neem je een heel leven mee. Je moet het warm water echt niet zelfvinden, ook op vlak van innerlijk leiderschap zijn er specialisten die je kunnen helpen om snel vooruitgang te boeken, waardoor er meer voor je mogelijk is.

STAP 5: Waardeer jezelf en je leven
Doorgaans zie we ons leven en/of anderen als problemen, terwijl er in feite veel goed gaat. Kijk doelbewust naar het goede in situaties. En geef complimentjes, ook aan jezelf! Spreek waardering uit naar kinderen, medewerkers, een vriend, je partner … Jij vaart er wel bij en de ander ook.

Wil jij stappen zetten naar (meer) innerlijk leiderschap? Meer zijn wie je bent, meer ruimte voor je potentieel, uit je zelf halen wat erin zit …. Dan kan de training ‘Innerlijk Leiderschap’ van Inge Ketels je handig op weg helpen. Meer info: www.bureaustroom.be/Innerlijk+leiderschap 

(ik) 

Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit zelfvertrouwen en flow. Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang een zelfvertrouwen-versterkende creatieve oefening in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven). 

24 juni 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook