'HR moet sneller betrokken worden bij fusies en overnames'

HR-professionals zouden zo snel mogelijk betrokken moeten worden bij fusies en overnames om mislukkingen te vermijden, aldus een rapport van de Cass Business School (City University Londen).
#

Uit een studie van de Britse Cass Business School, waarbij meer dan 30 executives werden geïnterviewd, blijkt dat 60 procent van mening is dat hun overname- of fusieprojecten beter hadden kunnen lopen, indien professionals in human resources vroeger bij hun plannen betrokken waren geweest.

Slechts 10 procent van de bedrijven denkt al aan human resources bij de startfase van een deal. Een grote meerderheid (81 procent) schakelt hen echter pas in tijdens de integratiefase. De participanten van het onderzoek gaven aan dat dit al veel te laat is.

'HR vaak genegeerd'

Volgens Anna Faelten, adjunct-directeur van het onderzoekscentrum, wordt HR er pas bijgehaald wanneer de fusie of overname wordt aangekondigd, wat hen te weinig tijd geeft om een degelijk actieplan uit te werken. "Dat maakt het moeilijk voor de motivatie van alle mensen die betrokken zijn." Faelten zegt bijgevolg dat het van vitaal belang is voor bedrijven om al van in het begin een beroep te doen op de experten in human resources. Zo moet er bijvoorbeeld bij een fusie onder meer gekeken worden naar de cultuur van de potentiële samenwerkingspartners. Zijn deze wel complementair?

Volgens Faelten wordt human resources vaak genegeerd vanuit de algemene perceptie dat HR-professionals te weinig financieel inzicht hebben om bij de voorbereiding te worden betrokken. Maar al te vaak kijken bedrijfsleiders in het begin louter naar het financiële aspect en niet naar het menselijke aspect, waardoor zij later toch in de problemen komen.

(nm) – Bron: Hrmagazine.co.uk 

27 februari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook