5 hr-weetjes die belangrijk voor je zijn

Van promotiebeslissingen tot opleidingskansen en opslag, veel mensen onderschatten de invloed van de hr-afdeling. Het is heus niet enkel je baas die hier iets over te zeggen heeft.
#

Het is belangrijk om overeen te komen met 'de mensen van hr'. Kortom, de volgende keer dat je iemand van de personeelsdienst kruist in de gang, duik dan niet weg in de wc’s of het printerlokaal. Lach, zeg goeiedag en sla een praatje met deze tips in je achterhoofd.

1. De hr-afdeling werkt voor je bedrijf, niet voor jou

Het hr-departement werkt met het oog op het algemeen belang van het bedrijf. Dat algemeen belang valt dikwijls niet samen met wat jij zelf het belangrijkste vindt. Dus als je je de volgende keer afvraagt waarom je voordelenpakket werd afgebouwd, je takenpakket werd aangepast of waarom die manager die een fout heeft gemaakt, het hand boven het hoofd wordt gehouden, dan weet je het antwoord: hr wordt betaald door het bedrijf, niet door jou of je collega’s.

2. Niet iedereen wordt gelijk behandeld

Ongetwijfeld bestaat er in het bedrijf waar je werkt ook een policy die stelt dat alle werknemers evenveel waard zijn en gelijk zullen behandeld worden. Hr-managers vinden waarschijnlijk wel oprecht dat iedereen getalenteerd is en gewaardeerd moet worden, maar dat is nog iets anders dan iedereen gelijk behandelen. Er zijn nu eenmaal werknemers die belangrijker zijn en die meer gedaan krijgen. In vrijwel elk groot bedrijf worden werknemers in categorieën gestopt, de high potentials krijgen bijvoorbeeld meer gedaan.

Je wil waarschijnlijk niet weten in welke groep jouw manager jou heeft gestoken, maar toch is dat belangrijk. Het beïnvloedt hoe tegen je wordt aangekeken en hoe snel je vragen worden ingewilligd: van een opleiding tot promotie en opslag. Want zoals je misschien al ervaren hebt, kan het loon zelfs verschillen tussen twee mensen die exact dezelfde job doen.

3. Maak een goede indruk bij hr, want hun mening is wel degelijk van belang

Terwijl je baas de belangrijkste persoon is voor je dagelijks functioneren en ontwikkeling, heeft hr een belangrijke impact op je bredere carrièrekansen en -pad, en dat kan zowel positief als negatief zijn.

De hr-afdeling is immers de enige die een globaal overzicht heeft van de job- en opleidingsmogelijkheden in het bedrijf. Ze zijn de eerste die bij je baas aan tafel aanschuiven om te bespreken wie promotie krijgt, wie een driedaagse opleiding in het buitenland mag gaan volgen en wie in de projectgroep van dat prestigeproject zal zitten. Dus bij hr moeten ze minstens al van je gehoord hebben, en beter nog: je moet op een goed blaadje staan bij hen.

4. Wees voorzichtig met wat je vertelt tegen hr-medewerkers

Als je een band wil opbouwen met hr, moet je je er ook van bewust zijn wat je wel en niet deelt. Ga er niet van uit dat je een-op-een gesprek een vertrouwelijke babbel is. Je kan altijd vragen van het onder jullie te houden, maar als het echt iets is dat je baas of collega’s niet mogen weten, vertel je het best niet.

Vanuit het standpunt van de hr-medewerkers is het logisch dat ze met elkaar of met je management de dingen delen die van belang zijn voor je professioneel functioneren.

5. Deel ook positieve ervaringen met de hr-afdeling

Je stapt meestal alleen met slecht nieuws of met klachten naar hr. 'Ik ben niet op tijd betaald. Mijn evaluatie is niet correct verlopen? Waarom krijgen we er geen nieuwe collega bij?'

Het is gewoon een correcte handelswijze – waar je nog eens je voordeel mee doet - als je ook positieve feedback geeft. Uiteraard moet je niet slijmen of moet het niet te veel opvallen dat je werkt aan een betere band met hr, maar zeg het als dat nieuw evaluatiesysteem een verbetering is of als je een goede opleiding hebt gevolgd.

(mr) – Kari Reston blogt op blog.brazencareerist.com en geeft advies over en deelt geheimen van hr en de bedrijfswereld, om zo mensen aan het werk te helpen of hun carrière vooruit te helpen. 

7 november 2013
Anderen bekeken ook