Rug, knieën of schouders: wat zijn de voornaamste werkgerelateerde klachten?
Wie een zittend beroep heeft of vaak met beeldschermen werkt, mag zich verwachten aan werkgerelateerde kwaaltjes… tenzij je je voorzorgen neemt.
Shawn Mateau, dertiger en in het bezit van de dubbele nationaliteit Belg / Zuid-Afrikaan, is al acht jaar personal trainer: een job die niet te vergelijken valt met deze van Wellness adviseur, aangezien je in de meeste Belgische clubs als zelfstandige aan de slag moet.
‘Ik help mensen een doel op te stellen en dat te bereiken: dat kan gaan van vermageren tot fitter of gespierder worden. Daarbij is het aspect voedingswaarde ook van essentieel belang. Zonder een goede voeding zijn de inspanningen die mensen leveren vaak nutteloos. Mijn rol is om de juiste psychologische drijfveren te vinden die genoeg motivatie met zich meebrengen om er te geraken.”
“Een klant die moet vermageren zal een intensief programma volgen dat bestaat uit een constante herhaling van dezelfde serie oefeningen. Ik stel zijn programma op en waak er eveneens over dat zijn menu in de lijn van het programma ligt. Behalve mensen die willen vermageren, krijg ik ook mensen over de vloer die een zittend beroep hebben en de hele dag voor hun computerscherm zitten. Zij lijden daar lichamelijk onder. Het is perfect mogelijk om aangepaste oefeningen te bedenken om hun lichaam terug in de juiste positie te krijgen.”
“Zonder twijfel. Ik pas mijn programma’s aan aan de functies van mijn klanten. Mijn doel is om specifieke lichamelijke problemen op te lossen en te beantwoorden aan de noden van mijn klanten. De relatie trainer-klant is erg vertrouwd. Het is trouwens dankzij mond-aan-mondreclame dat ik steeds nieuwe klanten krijg. De beste marketing is nog steeds het werk dat ik doe in de club.”
“Ik heb mijn diploma behaald in Zuid-Afrika. In België heb ik dan een opleiding gevolgd dat werd aangeboden door Passage Fitness. Bij hen ben ik ook gestart. De dingen beginnen hier eindelijk te bewegen en alles begint vorm te krijgen, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel om tot op hetzelfde niveau te komen van landen als Australië en de Verenigde Staten. Ik laat mij informeren over nieuwe technieken en leer voortdurend bij via het internet.”
“Je kunt de rol van coach aanpassen aan de verschillende aspecten van het leven van een man of vrouw. In de eerste plaats aan hun professionele leven door hen te motiveren, hulpmiddelen te vinden en hen de sleutels tot succes mee te geven. Eigenlijk houdt het hetzelfde in als wat ik doe als personal trainer in de zaal. Met andere woorden, coaching in een bedrijf trekt mij ook hard aan.”
“Zuid-Afrika is een zonnig land waar het lichaam altijd tentoongesteld wordt aan het zicht van anderen. Je werkt dus vooral met dat aspect in het achterhoofd. In België, waar ik het beroep nu al drie jaar uitoefen, hebben de mensen meer nood om te werken aan hun houding, hun stramheid en hun lichaam dat overgestresseerd is door hun intense en veeleisend professionele leven.”
"De grootste uitdaging en bron van voldoening is om iets uit de klanten die helemaal gedemotiveerd zijn en geen positieve kijk op het leven meer hebben, te kunnen trekken. Een dergelijk resultaat bereiken geeft je 100% voldoening. Anderzijds is het een beroep dat vooral gebaseerd is op sociaal contact. Je kan je dus inbeelden dat dat niet altijd onder de beste omstandigheden verloopt.”
"Laten we duidelijk zijn, het gaat om een luxe dienst. Het cliënteel bestaat grotendeels uit mensen met een hoog geplaatste functie en een hoog inkomen. Alles hangt af van de club waar je werkt en de klanten die er over de vloer komen. Wat mij betreft, ik vraag 60 euro voor een sessie van een uur. De klanten kiezen in het algemeen een pakket van vijf of tien opeenvolgende sessies (500 euro). Ik moet hiermee natuurlijk de zaal betalen die mij algauw 500 euro per maand kost.”
"Dat kan ik niet bevestigen. (lacht) Maar het is alleszinds geen goed idee om je hiermee bezig te houden. Contractueel is het trouwens ook verboden door Aspria. Voor het imago van het bedrijf is het beter om zo professioneel mogelijk te blijven en voldoende afstand te bewaren.”
14 augustus 2019Wie een zittend beroep heeft of vaak met beeldschermen werkt, mag zich verwachten aan werkgerelateerde kwaaltjes… tenzij je je voorzorgen neemt.
"Bart en Christophe werken als zorgkundige in woonzorgcentra van de Stad Gent: “De typisch Gentse mentaliteit is heel tof”
In de boeken van Harry Potter is er Voldemort. Maar ook in jouw cv en sollicitatiebrief is er 1 woord taboe...
Op 14 maart 2024 organiseert Jobat in het Mechelse Technopolis een jobbeurs. Je vindt er werkgevers uit diverse hoek: elk met hun eigen verhaal en vacatures!
Werk is werk en privé is privé… of toch niet? In bepaalde gevallen kan je werkgever jou wel degelijk sanctioneren of zelfs ontslaan bij ongepast gedrag.
Het leven wordt steeds duurder en ook voor (job)studenten komt een extra inkomen goed van pas. Is zwartwerk de slimme manier? Nee, zo blijkt...
Pestkoppen op het werk kunnen soms een echte pest zijn en hoezeer je ze ook wil mijden, je vindt ze echt overal… Hoe herken je ze en wat doe je eraan?
Hoe word je negentien jaar op rij Top Employer? Dat moet je aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vragen...
Leen, Jacob en Jurgen hebben een hart voor IT. Daarom kozen ze ervoor om hun kennis in te zetten bij Liantis.