Het loon van...
Vorige

1 van 781

Volgende

Hoeveel verdienen piloten?

Drukke tijden voor piloten: aan hen om iedereen zo vlot mogelijk op zijn vakantiebestemming te krijgen. Een job met veel verantwoordelijkheid en dus een hoog loon?

Copiloot begint met 3.000 euro bruto

In België verdient een gemiddelde piloot dik 4.000 euro bruto. Voor een ervaren commandant kan dat oplopen tot meer dan 7.000 euro. Beginnende copiloten krijgen min of meer 3.000 euro. Bovendien moeten piloten zelf investeren in hun opleiding. De kostprijs van een vergunning voor een lijnpiloot bedraagt makkelijk 80.000 euro.

Maximum 900 uren vliegen per jaar

Een piloot mag reglementair maximum 900 uur vliegen per jaar, maar dat wil niets zeggen. Want een piloot doet meer dan vliegen alleen. Minstens anderhalf uur voor vertrek begint hij aan de voorbereiding van de vlucht. Hij neemt de vluchtplannen door, bekijkt de route en de weersvoorspellingen. Op basis daarvan maakt hij berekeningen, onder andere voor de snelheid bij tafe-off en brandstofhoeveelheid. Neem nu dat het mistig is boven Stockholm. Als hij niet onmiddellijk kan landen is er extra brandstof nodig. Na de landing moet hij zijn vlucht analyseren en daarvan een rapport opstellen.

Elk half jaar een examen

Om het half jaar moeten piloten een examen afleggen waarbij ze hun vlieglicentie kunnen kwijtspelen. Er zijn examenvluchten aan boord in aanwezigheid van een instructeur en er zijn testen op de simulator. Bovendien worden de gegevens van alle vluchten doorgestuurd naar de centrale diensten. De data zijn weliswaar versleuteld, maar als de monitoring abnormaliteiten vertoont, vervalt de anonimiteit van de piloot. Naast de technische proeven zijn er ook nog de halfjaarlijkse medische testen.

Mocht een piloot onverhoopt om medische reden worden afgekeurd, bijvoorbeeld omdat zijn zicht vermindert of omdat hij twee vingers verliest bij een ongeval, dan treedt de loss of license-verzekering in werking. Die zorgt ervoor dat het loon van de betreffende piloot wordt doorgestort. De polis is erg kostelijk, maar wordt betaald door de luchtvaartmaatschappij.

Cijfers: 2010.

1 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook