Vorige

1 van 716

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van een zelfstandig social media marketeer: tussen de 1.800 en 2.500 netto

Hoeveel meer verdien je in Rusland als McDonald’s-werknemer dan als dokter?

16 mei 2017
Werken zonder diploma? Dan verdien je hoogstwaarschijnlijk een stuk minder dan je huisdokter. Niet in Rusland. Daar verdient een medewerker van fastfoodketen McDonald’s per uur méér dan een arts.

‘Ik word later dokter, want dan verdien ik veel geld’, hoor je kinderen weleens zeggen. Als geneesheer verdien je in België inderdaad goed je brood. Maar dat blijkt niet overal zo te zijn. In Rusland verdient een arts, die minstens zeven jaar gestudeerd heeft, per uur gemiddeld 6 roebel of 10 eurocent minder dan een supervisor bij McDonald’s.

Een Russische dokter verdient gemiddeld 140 roebel (of 2,25 euro) per uur, terwijl de supervisor in de fastfoodketen gemiddeld 146 roebel (of 2,35 euro) verdient. Verplegers, die eveneens een opleiding hebben genoten, verdienen zelfs nog minder. Zij kunnen rekenen op een uurloon tussen 72 en 82 roebel. Omgerekend zo’n schamele 1,16 tot 1,32 euro. Dat blijkt uit een studie over de nationale gezondheidszorg van het Russische Centre for Economic and Polital Reform.

Helft minder ziekenhuizen

Sinds Vladimir Poetin aan de macht is, zakte het aantal ziekenhuizen in Rusland drastisch. Zo’n zeventien jaar geleden telde Rusland nog meer dan 10.000 ziekenhuizen. Vandaag amper de helft: er zijn nog zo’n 5.400 hospitalen. Vooral landelijke regio’s zijn getroffen. In meer dan 17.000 steden en dorpen kunnen mensen nergens terecht voor medische hulp.

En daar is de Russische bevolking absoluut niet blij mee. 98% van de Russen vindt dat het gezondheidssysteem in hun land beter kan. Niet alleen omdat de helft van de ziekenhuizen verdwenen zijn, maar ook omdat ze veel geld betalen voor medische zorgen.

Alternatieve geneesheer

Hoewel ze – in theorie - recht hebben op gratis algemene gezondheidszorg, zijn Russische burgers vaak verplicht een extra persoonlijke verzekering te nemen. Bovendien vragen artsen steekpenningen in ruil voor een degelijke behandeling.

Net daarom doen de alternatieve geneesheren het heel goed. Rusland telt ongeveer 640.000 artsen en maar liefst 800.000 alternatieve genezers. Russische patiënten geven ontzettend veel geld uit aan verschillende alternatieve geneesheren, waaronder velen niet eens een opleiding volgden.

(dt/em) - Bron: Express  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15183 andere jobs