Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Ben jij een optimist? Doe de test

Hoe ga je om met een negatieve collega?

Hoe omgaan met een negatieve collega?
Je hebt ze overal wel, collega’s die de hele dag door klagen en zagen. ‘Die airco staat te hard’, ‘Ik heb geen zin meer’, of ‘Die taak is echt stom’. Vind jij het ook irritant om tussen negativo’s te vertoeven? Met deze tips leer je ermee om te gaan!

Een collega die de hele dag door klaagt en zaagt werkt destructief op de werksfeer. En ook al probeer jij alles optimistisch te bekijken, met zo iemand rondom je is dat niet gemakkelijk. Na een tijdje ga je het zelf moeilijk krijgen om positief te blijven.

Groepsnegativiteit

Als iemand van je collega’s constant negatief door de gangen loopt, kan die stemming overslaan op alle andere medewerkers. De groepssfeer zal erdoor besmet worden. En dat is geen understatement, want negativiteit verzwakt de teamgeest en valt niet gemakkelijk te genezen.

7 tips om met negativo’s om te gaan

  1. Blijf uit hun buurt. Is dat niet mogelijk? Breng dan zo weinig mogelijk tijd met hen door.
  2. Luister niet naar hun gezaag. Ook al hebben ze een reden voor hun pessimisme, ga daar niet op in. Het zal alleen maar erger worden.
  3. Laat je niet beïnvloeden. Willen zij negatief door het leven gaan, dan is dat hun persoonlijke keuze. Niet die van jou.
  4. Zeg hen dat je over iets positief wilt praten. Gaan ze hier niet op in? Vertel hen dan gewoon dat jij liever optimistisch bent en geen zin hebt om pessimistisch door het leven te gaan.
  5. Verwijs hen door naar hr, de manager of de directie.

De occasionele negativo: 4 tips om ermee om te gaan

Heb je te maken met een uitgesproken negativo, dan heb je pech. Maar vergeet niet: iedereen kan wel eens een slechte dag hebben en negatief uit de hoek komen. Ben jij de uitverkorene om naar de problemen van je collega te luisteren? Dan weet je vanaf nu perfect hoe je ermee moet omgaan.

  1. Realiseer je dat de occasionele negativo’s niet zitten te wachten op advies
  2. Luister naar de klager en stel af en toe een vraag. Geef hem het gevoel dat hij gehoord wordt. Luister je maar met een half oor, dan creëer je misschien nog meer negativiteit waar niemand, ook jij niet, mee gebaat is.
  3. Vraag of je collega hulp nodig heeft. Althans, als je vindt dat die persoon gelijk heeft
  4. Weet wat je wel of niet kan realiseren. Zeg niet dat je hen zal helpen aan een bedrijfswagen of kortere werkdagen, als je dat nadien toch niet kan verwezenlijken. Raad je collega liever aan naar hr te stappen. Indien het nodig is, kan je hen in het ergste geval een zelfhulpboek aanraden.

(mw) – Bron: Collega’s en andere dieren (Sabine Wisman – 2010 – Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum) 

14 oktober 2020
Anderen bekeken ook