Vorige

1 van 791

Volgende
Volgend artikel:

5 positieve gevolgen van Corona

Hoe emotionele intelligentie je carrière verder helpt

5 oktober 2016
Emotionele intelligentie is een belangrijke sleutel tot succes. Verschillende onderzoeken tonen aan dat succesvolle mensen in 90% van de gevallen over een hoger EQ beschikken dan de gemiddelde bevolking. De vraag is: wat maakt die mensen nu zo succesvol?
IQ versus EQ

Hieronder vind je de 8 belangrijkste dingen die emotioneel intelligente mensen doen.

1. Ze nemen verantwoordelijkheid

Emotioneel intelligente personen zijn niet bang om fouten te maken en nemen de verantwoordelijk op zich wanneer er iets misgaat in plaats van de schuld van zich af te schuiven. Hierdoor leren ze sneller van hun eigen fouten en bereiken ze op lange termijn betere resultaten.

2. Ze omarmen verandering

Mensen met een hoog EQ hebben een open geest. Ze zien verandering als een positieve uitdaging. Ze stellen zich flexibel op en hebben de nodige veerkracht om met onvoorziene omstandigheden om te gaan.

3. Ze hebben een positieve kijk op het leven

Het gaat niet altijd van een leien dakje. Iedereen heeft wel eens te maken met tegenslagen of vervelende problemen. Het verschil is dat emotioneel intelligente mensen in elke situatie het positieve proberen te zien. Deze positieve energie helpt hen verder om problemen op te lossen.

4. Ze leven in het hier en nu

Wist je dat meer dan 80% van onze gedachten zich in het verleden of de toekomst situeren? Terugdenken aan wat is geweest of fantaseren over wat gaat komen, kan nuttig zijn maar je volledig concentreren op wat er gebeurt op dit moment geeft vaak betere resultaten. Het maakt je ook veel gelukkiger. Wie meer in het hier en nu leeft, piekert minder.

5. Ze communiceren duidelijk en met respect

Heldere communicatie is één van de belangrijkste kenmerken van emotionele intelligentie. Zorg er voor dat je duidelijk maakt wat je van anderen verwacht, geef feedback en sta ook open voor feedback van anderen. Emotioneel intelligente personen communiceren bovendien met heel veel empathie of inlevingsvermogen voor anderen.

6. Ze focussen op oplossingen in plaats van problemen

Heb je zo van die collega’s of vrienden die altijd met hun problemen bij jou komen? Of die altijd klagen over anderen, hun werk, hun partner, de wereld ... Door in de negatieve spiraal te blijven geraak je natuurlijk niet verder. Wie eerder focust op alternatieven, mogelijkheden en hulpbronnen overwint sneller de obstakels in het leven.

7. Ze vieren hun eigen successen en die van anderen

Emotioneel intelligente mensen vieren elk succes, hoe klein ook, en ze zijn dankbaar met het bereikte resultaat. Het geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Ze steunen ook anderen en zijn oprecht blij met hun successen. Ze beseffen dat je anderen vaak de eer moet gunnen om iets te bereiken.

8. Ze investeren in persoonlijke groei

Ze lezen veel boeken, hebben oprecht interesse in wat anderen doen, staan open voor nieuwe ideeën of mogelijkheden en zijn continu bezig met hun verdere ontwikkeling. Investeren in jezelf vergroot je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Alles waar je aandacht aan geeft, groeit.

 


(lb) - Meer info: www.expertacademy.be/nl/eq 

8 kenmerken van emotionele intelligente personen

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14750 andere jobs