Collega's
Vorige

1 van 453

Volgende

Hoe blijf je een falende collega de baas?

Fouten gebeuren altijd. Maar heb je een collega die er werkelijk niets van bakt, zorg dan dat je er niet zelf het slachtoffer van wordt.
#

Met deze 5 tips haal jij de bovenhand!

 1. Zoek uit waarom
  Waarom heeft je collega een fout gemaakt? Was het onzorgvuldigheid, onbekwaamheid, … Zolang je niet juist weet wat er fout liep, zal je moeilijk een oplossing kunnen vinden. Ook persoonlijke problemen kunnen aan de basis liggen, hou dat in het achterhoofd.

 2. Wees direct
  Praat het uit, en doe dat best een-op-een. Het heeft geen zin om je collega openlijk voor schut te zetten. Gebruik voorbeelden om je punt te maken. Maak ook duidelijk dat zijn fouten jullie gezamenlijk werk schaden, dan zal hij begrijpen waarom je zo gepikeerd bent en dat het geen persoonlijke aanval is. En let op je aanpak. Er is een groot verschil tussen ‘Je hebt het verkloot’ en ‘Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat het werk afgeraakt?’.

 3. Help hem beter worden
  Het kantoor is geen plaats om bruggen op te blazen. Nee, reik je onfortuinlijke collega de hand om zijn werk te verbeteren. In het professionele leven draait het allemaal om het opbouwen van netwerken. Door nu genereus te zijn, zal je later ook iets terugkrijgen. Wie weet krijgt die collega later ooit wel een belangrijke functie? Het is vaak op zulke raakvlakken dat sterke professionele banden gebouwd worden.

 4. Breng jezelf in veiligheid
  Een fout van een collega kan ook op jou afstralen. Zorg ervoor dat iedereen goed weet wat je doet, vooral dan je bazen. En als er echt iets misloopt, maak hen dan subtiel duidelijk dat het niet aan jou lag. Zonder kinderachtig te worden natuurlijk.

 5. Baaaang! Alleen als het moet
  Als je collega de fouten blijft opstapelen, neem dan afstand van die persoon. Uitvliegen moet niet. Probeer gewoon niet te moeten samenwerken met hem, of licht je baas in. Maar doe dat alleen als het niet anders kan. Bazen willen heus niet betrokken worden bij kleine akkefietjes, maar als het belang van de afdeling of zelfs het bedrijf in het gedrang komt, moet je natuurlijk wel actie ondernemen.

(mr) – businessinsider.com 

27 januari 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook