Sociale media Vorige

1 van 179

Volgende

Het WK via smartphone volgen op je werk: mag dat?

De Duivelgekte is in het land. De Rode Duivels zijn er weer bij op het WK en miljoenen Belgen kijken hier al lang naar uit. Wil jij het WK op de voet volgen, maar moet je dan werken? Gelukkig is er je smartphone, waarmee je op talloze websites het WK kan volgen. Maar mag dat wel?

12 juni 2018

Delen

Het WK voetbal volgen op je smartphone: mag dat?

Het mag ... soms

Je hebt geluk. Er is nog geen algemene wetgeving over internetgebruik op het werk. Het hangt dus af van wat je werkgever beslist. Raadpleeg dus zeker de spelregels van je bedrijf. De werkgever bepaalt zelf óf en in welke mate werknemers gebruik mogen maken van internet en e-mail voor privé doeleinden.

Zo kan je baas het privégebruik van het internet tijdens de werkuren verbieden en enkel toelaten tijdens de middagpauze, of kan hij of zij het privégebruik volledig verbieden. Ook kan je werkgever de toegang tot bepaalde websites blokkeren of het downloaden van bepaalde software verbieden.

Kan je worden gestraft?

Als je werkgever je de toegang tot het internet verbiedt, en jij hier toch misbruik van maakt, omdat je per se België wilde zien scoren, mag je werkgever je op de vingers tikken. Je werkgever mag je echter niet controleren zonder een vaste procedure te volgen. Dat is om je privacy te beschermen.

Die procedure moet op voorhand worden meegedeeld en mag niet te ver gaan. Een werkgever kan enig toezicht of controle uitoefenen, maar hierbij mag hij niet te ver gaan. Een evenwicht tussen het controlerecht van de werkgever en het recht op eerbiediging van de privacy van de werknemers moet gewaarborgd blijven.

Je kan dus wel degelijk een sanctie krijgen, maar een werkgever moet kunnen aantonen dat hij zijn werknemers goed genoeg geïnformeerd heeft over de sancties van het internetgebruik op het werk. De mogelijke sancties moet je dus kunnen terugvinden in het arbeidsreglement.

Met je eigen smartphone?

Ook met je eigen smartphone moet je opletten. Je werkgever mag het gebruik van persoonlijke elektronische toestellen verbieden. Dit kan gaan van het verbieden van het gebruik van een laptop, een telefoon en zelfs een radio. In noodgevallen worden dringende telefonische gesprekken wel getolereerd.

Deze regels gelden voor elk gebruik van het internet en niet enkel tijdens het WK. Of je nu het laatste seizoen van 'House Of Cards' wil bingewatchen, of uren zit te scrollen op je sociale media, raadpleeg steeds het internetreglement, zo kom je niet in de problemen.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?