Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

7 creatieve beroepen met een mooi salaris

Het loon van een tramchauffeur: 3.400 euro bruto

Het loon van een tramchauffeur
We vroegen een trambestuurder naar zijn job en hoeveel hij daar maandelijks mee verdient...
  • Beroep: Trambestuurder
  • Privé: Gehuwd, kind ten laste
  • Bruto maandloon: 3.400 euro
  • Netto maandloon: 2.150 euro
  • Extralegale voordelen: Hospitalisatieverzekering, werkongevallenverzekering, autoverzekering (voor mij niet zo voordelig), abonnement voor openbaar vervoer, maaltijdcheques, pensioensparen (13 euro/maand loonaftrek), groepslottodeelname....

Wat doe je voor job?

“Ik ben tramchauffeur en breng reizigers veilig naar hun bestemming. Ik heb de job gekozen omdat ik graag met mensen in contact kom en mee wil helpen aan de verandering van het bedrijf.”

Een job voor jou? Bekijk het actuele vacatureaanbod voor trambestuurders

Hoeveel uren werk je per week?

“40 uur per week in een 4-2- of 5-2-systeem. De werktijd is maximaal 7,48 uur werktijd – dat is een speciaal statuut. Er zitten dagen bij van 8,5 uur, maar ook dagen van 5 uur. En als je vaste late shiften wilt – dus elke dag van 17:00 tot 01:00 à 02:00 uur ’s nachts – naast je korte shiften van bijvoorbeeld 07:00 tot 10:00 uur, dan krijg je die. Tussen twee diensten heb je altijd een pauze van 24 minuten. Heb je vertraging of is er een ongeval gebeurd? Dan ga je aan de kant, zodat je alsnog je rusttijd hebt. En tussen twee shiften zit er altijd minimaal 9 uur en 3 minuten. Maar dat is inclusief reistijd. Woon je dichtbij, dan is dat geen probleem, maar collega’s die 40 kilometer moeten rijden, moeten helaas hun plan trekken.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Ja. Je verdient veel, maar eigenlijk is dat ook logisch als je kijkt naar de stress, de verantwoordelijkheid...”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Heeft de coronacrisis een impact op je salaris/werking?

“Ja. Mondmaskers dragen op plaatsen waar we geen afstand kunnen houden, handen regelmatig ontsmetten... Omdat we ‘afgesloten’ zitten in de tram en niet té dicht bij de reizigers komen, moeten we ons mondmasker gelukkig niet voortdurend dragen. Dat is echt een verademing bij superwarm weer.”

Waar gaat het merendeel van je loon naartoe?

“Reizen naar rustige plaatsen. Ik ben vaak omringd door mensen en hoewel dat op het werk normaal is, wil ik in mijn vrije tijd toch graag een beetje ontspannen en rustgevende energie vinden.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Ik kijk er eigenlijk wel naar uit, maar probeer me zo weinig mogelijk druk te maken over het huidig stelsel, en hoe het er in de toekomst zal uitzien.”

Waar kun je echt geen geld aan geven?

“Aan extreem dure dingen. Je mag af en toe weleens genieten van het leven of het zonnetje buitenzetten, maar als je té extreem gaat, hecht je uiteindelijk te veel belang aan materiële zaken. Gewoon genieten met mate, en na corona met maten (lacht).”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Stoppen met werken, het grootste deel opzijzetten of investeren, en met de rest gewoon genieten van het leven. Het kan zijn dat ik me na een tijdje ga vervelen, maar dan zoek ik wel nog een paar hobby’s (lacht).”

En jij? Blijf jij werken wanneer je de lotto wint?

(ga/em)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

30 juli 2021
Anderen bekeken ook