Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je als boekhouder?

Het loon van een tattoo-artieste: tussen 1.500 en 3.000 euro bruto

We vroegen Ninke Paeleman (29) uit Leuven naar haar job en hoeveel zij daarmee maandelijks verdient...

Ninke Paeleman (29) uit Leuven

  • Beroep: tattoo-artieste, momenteel aan het werk in Christchurch, Nieuw-Zeeland
  • Diploma: master Japanologie
  • Privé: getrouwd en momenteel op wereldreis
  • Bruto maandloon: wisselend tussen 1.500 en 3.000 euro
  • Netto maandloon: tussen 800 en 2.300 euro
  • Extralegale voordelen: je kan heel wat beroepskosten inbrengen die je vervolgens aftrekt van je brutoloon om een lager belastbaar inkomen te hebben

Wat doe je als job?

“Ik ben tattoo-artieste. Tot vorig jaar was ik als zelfstandige verbonden aan een tattooshop in België. In de zomer van 2019 ben ik getrouwd en ben ik met mijn man op wereldreis vertrokken. Dat is iets wat we al lang wilden doen en voor mij betekende het ook een kans om te tatoeëren in het buitenland. Ik wilde graag van de tattoosfeer in andere landen proeven. Zodra ik weet waar we naartoe gaan, doe ik onderzoek naar tattooshops en -artiesten die me inspireren. Ik neem dan contact op en vraag of ze ruimte hebben voor een gastartiest. Als dat het geval is, kan ik onze reisplanning daarop afstemmen en een week of twee samenwerken met andere artiesten, misschien iets nieuws bijleren en natuurlijk klanten tatoeëren. Soms zijn dat walk-ins, mensen die gewoon binnenspringen voor een tattoo. Maar er zijn ook mensen die specifiek een afspraak maken voor een van mijn eigen designs. Het geld dat ik op die manier verdien, komt goed van pas om weer verder te kunnen reizen.”

Doe je je job graag?

“Ik ben gek op mijn job. Het is heerlijk om mijn eigen kunst te mogen vereeuwigen op mensen het lichaam van mensen. Ik geniet ook van de vrijheid binnen mijn job. Ik bepaal alles zelf: mijn werkuren, hoeveel ik verdien per uur, het materiaal dat ik gebruik … en nu dus zelfs waar ter wereld ik werk. Veel hangt af van de shop waarin je werkt. De shop waarin ik momenteel werk is een professionele, hygiënische omgeving die ik deel met fantastische collega’s.”

Hoe ben je in de sector terechtgekomen?

“Ik heb er altijd van gedroomd om van tekenen mijn carrière te maken, maar ik heb nooit gedacht dat dat ook echt mogelijk was. Toen we allebei nog studeerden, vroeg mijn vriend (nu echtgenoot) me of ik nooit aan een tattoocarrière had gedacht. Het idee bleef hangen en ik kon aan een leerstage beginnen bij een lokale tattooshop, terwijl ik ook nog aan mijn thesis werkte. Zo ging de bal aan het rollen.”

Wat vind je van je loon?

“Als zelfstandige krijg ik niet echt een loon. Toen ik net begon, verdiende ik waarschijnlijk te weinig, zeker als je bedenkt dat ik ongeveer twaalf uur per dag werkte. Als tattoo-artiest hangt je uurprijs af van je klantenbestand en je bekendheid. Ik blijf daar graag realistisch in. Liever een democratische prijs en een volle agenda, dan torenhoge prijzen voor twee klanten per week. Elke tattoo die je zet, is uiteindelijk weer reclame voor jezelf. Als zelfstandige moet je geduld hebben en hard werken om resultaat te zien. Ik heb jarenlang moeten doorzetten en dat werpt nu zijn vruchten af. Door zelfkritisch te blijven, hoop ik om mezelf voortdurend te verbeteren.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Gemiddeld 60 uur. Als tattoo-artiest heb je een heel aantal taken, van besprekingen met klanten en het inboeken van afspraken, tot de designs zelf. Ik maak designs die stuk voor stuk uniek en handgetekend zijn. Dat neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Ik zorg ervoor dat mijn werkomgeving een toppunt van hygiene is, dat mijn administratie in orde is en dat ik berichten van klanten binnen de dag beantwoord. En dan is er nog de tijd die ik besteed aan sociale media, mijn voornaamste marketingkanaal. Ik jongleer met veel taken tegelijk en voer ik ze ook graag tot in de puntjes uit. Dit resulteert in lange werkuren, en soms behoorlijk wat stress. Ik heb geleerd te werken onder hoge druk en deadlines. Maar zolang ik nog de vrijheid heb om tijd door te brengen met mijn gezin, vrienden en mijn hobby’s, vind ik dat allemaal prima.”

Spaar je?

“Momenteel niet. Alles wat ik verdien, investeer ik in mijn werk of in onze wereldreis. Toen ik nog in België was, spaarde ik wat ik kon voor deze reis.”

Wat is je grootste kost?

“Dat zijn de vliegtickets voor mijn verplaatsingen. In België was mijn verplaatsing ook mijn grootste kost. Ik reed gemiddeld 160 kilometer per dag omdat ik werkte in een tattooshop die niet dicht bij huis was. Dat telt door in de benzinekost.”

Denk je aan je pensioen?

“Zeker. Ik denk altijd op lange termijn en het is mijn doel om hier werk van te maken zodra we terug thuis zijn. Maar tot nu toe is het moeilijk geweest om iets voor mijn pensioen opzij te zetten.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Hotels. Onze prioriteit ligt bij avontuur: gastopdrachten in tattooshops, natuurwandelingen, tempels bezoeken… Om die dingen te kunnen doen, geven we met plezier alle vormen van luxe op.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Aan once-in-a-lifetime ervaringen. Als je toch eenmaal op een locatie bent waar iets uniek te bezoeken is, dan grijp je die kans. Bijvoorbeeld Hobbiton in Nieuw Zeeland, of het Empire State Building in New York; of een prachtig natuurpark in California. Op al de rest ben ik bereid te besparen. Maar niet op leuke ervaringen.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Zonder twijfel blijven reizen en gastopdrachten doen in andere shops overal ter wereld. Je ontmoet zoveel nieuwe mensen en tatoeëert zoveel verschillende klanten. Ik leer elke keer iets bij en zo blijf ik groeien als artiest. Er bieden zich zoveel nieuwe opportuniteiten aan en er gaan nieuwe deuren open. Het is een absolute droom!”

(bc)

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

16 april 2020
Anderen bekeken ook