Het loon van...
Vorige

1 van 763

Volgende

Het loon van een Design Director bij Bobbi Brown: 8.926 euro bruto

Tom Huveners (29) uit Meeuwen verhuisde naar Brooklyn, New York nadat hij was afgestudeerd aan de Media & Design Academie in Genk (nu Luca School of Arts).
Tom Huveners (29) uit New York
  • Beroep: Design Director bij Bobbi Brown in New York
  • Studies: Media & Design Academie in Genk
  • Bruto maandloon: 10.000 dollar (8.926 euro)
  • Netto maandloon: 6.400 dollar (5.713 euro)

“Voor, na en tussen mijn werk dwaal ik graag rond in New York, lees hier en daar wat boeken, ga graag eens wandelen, en fietsen, en ben onlangs ook begonnen met klimmen. Tijdens de zomermaanden kan je me vaak op terrasjes vinden met een glaasje wijn.”

Hoe ben je in New York terechtgekomen?

Vlak na mijn studies ben ik naar New York vertrokken om 6 maanden stage te lopen bij Firstborn, een digitale design studio. Na 4 maanden kreeg ik een aanbieding om fulltime te blijven en zo ben ik dus eigenlijk nooit meer terug naar België verhuisd.

Na 1,5 jaar zag ik het daar voor bekeken, en ben ik via een kennis bij Wednesday Agency terecht gekomen. Toen nog een vrij klein creatief bureau, maar ondertussen een key player in de mode- en luxurywereld, met klanten als Louis Vuitton, Estée Lauder, Tory Burch, Nike en Harper’s Bazaar.

Na een dikke 2 jaar vertrok mijn baas naar Calvin Klein en vroeg of ik zijn team daar zou willen vervoegen. Bij Calvin Klein hadden ze net Raf Simons als nieuwe Chief Creative Officer bekend gemaakt, en ik zag het natuurlijk wel zitten om daar aan zijn eerste campagnes te werken in de reclameafdeling. Na 2,5 jaar zag ik de groeimogelijkheden niet echt vorderen en kwam ik via via terecht bij Bobbi Brown (Sinds enkele jaren in de portfolio van Estée Lauder Companies). Na enkele gesprekken met verschillende departementshoofden werd me de job van Design Director aangeboden.

Wat houdt je job bij Bobbi Brown in?

Als Design Director werk ik samen met enkele Creative Directors aan de creatieve visie van Bobbi Brown. We werken dan samen met een heel creatief team (Designers en Copywriters) om deze visie uit te werken en te vertalen van een ruw concept naar alle kanalen (online, print, social media, billboards, et cetera).

Persoonlijk houd ik toezicht over de creatieve output waaraan ons creatief team werkt voor campagnes, en al de verschillende uitvoeringen die daarbij komen kijken. Voor grote campagnes is dat vrij holistisch: van billboards op luchthavens en visual merchandising in winkels, tot banners op websites. Voor kleinere campagnes is het vaak enkel voor onze website en andere online winkels die onze producten verkopen.

Op een normale dag vind je me ongeveer 50% van de dag in meetings. De rest van de dag maak ik presentaties voor volgende meetings, en als ik wat tijd over heb ontwerp ik zelf ook nog wel wat. Soms kan je me ook op de set van een fotoshoot vinden.

Doe je jouw job graag?

Everything is great… until it isn’t! In elke job ga je bepaalde dingen leuk en andere dingen minder leuk vinden, en jobs in de creatieve wereld zijn daar zeker niet immuun tegen. Je raakt snel in een routine en routine is voor vele creatievelingen een dooddoener.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Ja en neen. Een hoger loon is altijd aantrekkelijk. Zeker als je net bent afgestudeerd denk je soms enkel aan een goed loon. Mensen hebben tegenwoordig geen geduld meer en willen als maar meer, op minder tijd.

Maar sfeer op het werk, je huidige en/of toekomstige collega’s, (extralegale) voordelen, projecten en klanten waaraan en waarmee je werkt, zelfs de locatie van je kantoor, en de grootte van het bedrijf zijn factoren die je niet mag vergeten. De grootte van een bedrijf vertelt je vaak veel over hoe de structuur in elkaar zit, en grotere bedrijven hebben vaak betere extralegale voordelen dan kleinere werkgevers.

Ik neem graag een lager loon indien de voordelen (gezondheidszorg, eventuele aandelen, bonusstructuur, onkostenvergoedingen, etc.) aantrekkelijker zouden zijn, maar ik ben zeer tevreden met mijn huidige situatie.

Welke voor- en nadelen zijn er verbonden aan een job in het buitenland?

Werken en wonen in een stad als New York komt met een hele hoop voor- en nadelen. Het is dan aan jou om goed te overwegen of de voordelen belangrijker zijn of zwaarder wegen dan de nadelen.

Als voordelen zag ik dat je hier voor de grootste, bekendste en coolste merken kon werken in reclame- en designbureau’s. Maar de druk op het werk is enorm. New York is een stad die barst van de energie en dat voel je op het werk. Je wilt jezelf bewijzen en je klopt langere uren. Dagen van 12 à 14 uur zijn niet zeldzaam (zeker in het begin van je carrière).

Wat moeilijkheden betreft... het is hier een beetje moeilijker om als immigrant een appartement te huren. Veel huisbazen willen je credit score weten, maar als je hier pas bent aangekomen heb je helemaal geen credit score en daarom vragen ze vaak een extra maand huur als borg. Wat niet zo evident is met de huurprijzen hier.

Een huis of appartement kopen in België gaat ook moeilijk, aangezien banken je geen lening geven als je in het buitenland (USA) werkt. Je moet naar alternatieven zoeken en dat is niet altijd even gemakkelijk.

Wat verdien je precies?

Bruto verdien ik 10.000 dollar (8.926 euro) per maand, wat netto zo’n 6.400 dollar (5.713 euro) per maand betekent.

Wat vind je van je loon?

Het is een goed loon dat me de kans geeft om comfortabel te leven in New York.

Hoeveel uren per week werk je?

Rond de 50, in drukke periodes meer.

Spaar je?

In mijn vorige jobs was mijn loon een pak lager dus sparen was niet echt een optie. Nu gaat dat wel.

Denk je aan je pensioen?

Nee, niet echt. Ik zet zelf elke maand wat geld aan de kant, maar dit heeft niet echt iets met pensioensparen te maken.

Wat is je grootste kost?

Ik betaal de helft van de huur, en dat is niet goedkoop. Voorts ga ik ook wel graag uit eten en die kosten lopen vaak snel op als je het op maandbasis bekijkt.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan meubels geef ik liever wat minder uit aangezien ik weet dat ik hier niet voor altijd ga blijven.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Ik koop graag boeken (kunst, research en non-fictie), en ga ook een of twee keer per jaar naar een sterrenrestaurant voor een speciale gelegenheid.

Wat zou je doen als je de lotto won? Waar droom je van?

Ik zou een wereldreis maken met mijn ouders. Een appartementje kopen in zowel Antwerpen, Wenen, en New York zou ook wel moeten lukken.

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

(sjv) 

18 juli 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook