Het loon van...
Vorige

1 van 762

Volgende

Het loon van een buschauffeur : +/- 2.400 euro bruto

We vroegen Marie (28) uit Elsene wat ze doet en hoeveel ze verdient ...
Marie (28) uit Elsene
  • Beroep: Buschauffeur
  • Studies: Universitair diploma + interne opleiding (1,5 maand) om rijbewijs D te behalen
  • Privé: Alleenstaand
  • Netto maandloon: +/- € 1.900 en € 2.000 (met premies inbegrepen), varieert van hoeveel zaterdagen dat er worden gewerkt.
  • Bruto maandloon: +/- € 2.400
  • Extra’s: Maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, MIVB-abonnement, percentage van telefoonrekening wordt terugbetaald, gedeeltelijke terugbetaling medicatie en tandartskosten

Wat doe je als job?

Ik ben al bijna 3 jaar buschauffeur bij MIVB. Elke ochtend ga ik naar het busdepot en, na de administratieve formaliteiten te hebben doorlopen (routepapier voor de start van elke prestatie), kruip ik achter het stuur en rijd ik op verschillende buslijnen over heel Brussel.

Doe je je job graag?

En hoe! Ik ben 100% opgebloeid in mijn werk. Het gaat hier om een beroep waar ik bewust voor gekozen heb en dat ik met veel plezier uitoefen. Ik hou veel van de ritten en van de contacten met de klanten/reizigers. Het doet me vooral plezier om te babbelen met mensen die me herkennen, of om gewoon een goeiedag te wensen aan een onbekende en die dan enthousiast terug te krijgen.

Verder zijn de onderlinge relaties tussen collega’s ook erg goed en wordt de onderlinge hiërarchie gerespecteerd. Als er iemand verhinderd is of liever ’s ochtends werkt in plaats van in de namiddag, dan regelen we dat onderling om zo onze diensten om te wisselen.

Ik werk nauwgezet, want ik doe dingen graag goed. MIVB biedt toch wel stabiliteit en, indien je je werk correct uitvoert, is het mogelijk om je hele carrière bij MIVB door te brengen.

Wat vind je van je loon?

Momenteel ben ik single en woon ik nog bij mijn ouders, dus ben ik tevreden met wat ik verdien. Als ik in de toekomst een grotere aankoop moet doen, dan aarzel ik niet om te werken tijdens mijn vakantie, ’s avonds, in het weekend of tijdens feestdagen om aan het einde van de maand rond te raken. Met mijn loon kan ik perfect leven.

Hoeveel uren per week werk je?

Over het algemeen werk ik 38 uur per week, maar dat kan van week tot week variëren (tussen de 36 en 40 uur).

Spaar je?

Natuurlijk, ik probeer elke maand tussen de 250 en 300 euro opzij te zetten. Ik ontzeg me niks en gun me wel wat pleziertjes. Ik probeer toch wel wat te profiteren, nu ik nog bij mijn ouders woon (lacht).

Wat is je grootste kost?

Nu ik nog geen huur of hypotheek moet betalen, nemen mijn vakanties de grootste hap uit mijn salaris. Verder heb ik, zoals zoveel meisjes, een lichte voorliefde voor winkelen en laat ik mij wel eens verleiden door kleren, handtassen, schoenen...

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Zoals zoveel mensen heb ik een hekel aan het betalen van mijn boetes (lacht). Ik betaal ook niet graag voor dure accessoires om er daarna achter te komen dat ik het toch niet gebruik of minder dan verwacht.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Zonder twijfel, vakanties! Ik heb ondervonden dat het belangrijk is om af en toe los te koppelen en plan daarom enkele citytrips vanaf het moment dat ik daar de mogelijkheid toe zie. Anders zeg ik ook nooit nee tegen een goed restaurant. Gastronomie en ik, dat is een echt liefdesverhaal.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Ik zou mijn winst investeren en laten groeien. Ik zou de meest hulpbehoevenden helpen. Ik zou ook wel aan mezelf denken, een deel op een spaarrekening plaatsen en vastgoed kopen.

(eh/sjv) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

23 mei 2016
Aanbevolen jobs