Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 270

Volgende
Volgend artikel:

Brussel betaalt het best

Gelukkiger zijn met minder loon. Hoe? Zo!

Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel. Zo luidt het cliché. Benijd je het hoge loon van je baas? Dat is voor niets nodig! Je kunt wel degelijk gelukkig zijn met een lager inkomen, zonder je in allerlei bochten te moeten wringen.

Klein maar fijn

Een huis vraagt niet alleen veel onderhoud, maar kost ook veel geld. Geen zin om dagenlang te poetsen en je blauw te betalen aan de huur of een lening? Een tiny house is betaalbaar, hip én milieuvriendelijk. Als je er zelf één bouwt, betaal je ongeveer 25.000 euro. Heb je twee linker handen? Dan koop je een kant-en-klaar exemplaar voor zo’n 50.000 euro.

Sharing is caring

Heb je een goede band met de buren? Stel dan eens voor om één auto te delen. Met een goede planning, en misschien wat kleine toegevingen, lukt dat ongetwijfeld. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor je sociale contacten!

Eigen kweek

Aardbeien in de winter of asperges in de herfst? Je koopt ongetwijfeld allerlei groenten en fruit die geïmporteerd worden uit andere landen, en dus ook een stuk duurder zijn. Breng eens een bezoekje aan een zelfplukboerderij of leg zelf een moestuin aan. Seizoensgroenten en –fruit zijn goedkoper én lekkerder.

Basic is hip

Ren je naar de kledingwinkel als je niets hebt om aan te trekken? Niet alleen slecht voor je ecologische voetafdruk en het milieu – als je met de auto gaat – maar ook voor je loon. Met enkele basics in je kleerkast, zoals een jeans of een neutrale pull, ben je altijd trendy.

Genieten in het groen

Sevilla, Barcelona, Rome, Londen of Parijs? Vliegtickets koop je vandaag de dag voor een prikje. Het zijn de etentjes en souvenirs die je een pak geld kosten. Ruil de drukke stad eens in voor een weekendje in het groen. Wildkamperen, lange natuurwandelingen en internetvrije dagen kosten je geen cent.

Couponing

Niets zo vervelend als al die reclamefolders in je brievenbus. Zeker als je er niets mee doet. En toch vind je er heel wat kortingsbonnen in terug, of lees je over aanbiedingen, die je rekening in de supermarkt drastisch doen dalen. Gooi die folders dus niet meteen weg.

Het kan altijd slechter

Verdien je wel echt zo weinig als je zelf denkt? De beste manier om dat te ontdekken, is door je loonbrief eens te vergelijken met een collega in een ander land. Wist je bijvoorbeeld dat een Cubaanse dokter gemiddeld 30 euro per maand verdient?

(dt/em) - Bron: Intermediair

30 oktober 2019
Anderen bekeken ook