Kledij
Vorige

1 van 81

Volgende

Dresscode op kantoor wordt informeler: wat mag (niet)?

Ga jij graag in jeans werken? Dan is er goed nieuws voor jou! Informele kledij wordt steeds vaker als gewoon beschouwd op kantoor. Maar hoe ver mag je daar juist in gaan?
#

Een wereldwijd onderzoek, gevoerd door Regus, aanbieder van flexibele werkplekken, geeft meer duidelijkheid over wat kan en wat niet kan. Bijna 40.000 kantoorwerkers uit 100 landen werden in januari 2016 ondervraagd. In België namen zo’n 300 mensen deel.

Trend naar meer casual

William Willems, Algemeen Directeur van Regus België, vat het onderzoek samen: “Alhoewel de meeste ondernemingen in België geen specifieke dresscode hebben, wordt in de meeste gevallen wel een beroep gedaan op het gezond verstand van de werknemers. Over het algemeen zien we wel een trend naar meer casual kledij op de werkvloer.”

Progressieve jeans

Nog niet zo gek lang geleden was het voor de meeste kantoorfuncties not done om in jeans te komen werken. Vandaag is een jeans eerder de regel dan de uitzondering (in België 88%, wereldwijd 79%). Een kostuum of mantelpak is ondertussen ook te formeel voor de meesten: voor 71% van de Belgen en voor 74% wereldwijd. Een training op het werk blijft evenwel ongepast, vindt 85% van de Belgen en 82% wereldwijd.

Conservatieve schoenen

Op het vlak van schoeisel zijn we dan weer iets minder los. Slippers kunnen nog steeds niet, vindt 91% van de Belgen en 86% wereldwijd. En ook sandalen blijven voor 68% van de Belgen uit den boze. Maar er is hoop: 32% van de Belgen en 35% wereldwijd vinden sandalen aanvaardbaar.

Opmars van de pyjama

Voor thuiswerken liggen de kaarten anders en gaat het er vaak nog informeler aan toe. Van de Belgische respondenten die af en toe of permanent van thuis uit werken, neemt 39% (43% wereldwijd) wel eens in pyjama plaats aan zijn bureau. Sommigen gaan zelfs nog verder en gaan thuis in hun ondergoed aan de slag (18% in België en 20% wereldwijd). Voor een videogesprek doet 81% van de thuiswerkers in België (82% wereldwijd) wel moeite om zich op te frissen en gepast te kleden.

“Thuiswerken bespaart je heel wat pendeltijd. Toch is het niet altijd evident om er de juiste werk-privébalans te vinden. Een professioneel ingerichte werkplek en een kledingkeuze die je ook op kantoor zou maken, kunnen jou hierbij helpen,” weet William Willems.

Wij zijn alvast benieuwd naar wat binnen 10 of 15 jaar aanvaardbare kledij voor een kantoorjob zal zijn...

(mr)

15 juni 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook