Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 758

Volgende
Volgend artikel:

De 5 beste tips om overwerk te voorkomen

De voordelen van een huisdiervriendelijk kantoor

In de Belgische petcare-vestiging van Mars zijn dagelijks een tweetal honden aanwezig.
Huisdieren meenemen naar het werk is goed voor de gezondheid. Ze verbeteren de sfeer en verlichten de werkdruk. Bij multinational Mars, met twee locaties in de Brusselse agglomeratie, is het dan ook heel normaal. “Wanneer Jul op zijn rug met alle vier zijn poten in de lucht luid ligt te snurken, laat dat niemand onberoerd.”
In de Belgische petcare-vestiging van Mars zijn dagelijks een tweetal honden aanwezig.

Mars heeft behalve een chocoladeafdeling ook honden- en kattenvoeding in portefeuille, met merken als Pedigree, Whiskas en Sheba. Ook op alle andere afdelingen van het familiebedrijf mogen honden en katten hun baasjes vergezellen naar kantoor. Mars doet het wereldwijd intussen zo’n twintig jaar en heeft er dus de nodige ervaring mee.

Huisdieren maken het leven van hun baasjes beter, zo klinkt het daar. Werknemers nemen hun pups en kitten meestal al heel vroeg mee naar het werk, waardoor de beestjes echt opgroeien in de Mars-familie. En dat voelt iedereen. De dieren zijn gewoon aan het kantoorleven en gedragen zich. Met duidelijke regels. Honden lopen gewoon op de kantoren rond, katten spenderen hun tijd in speciale ‘kattenhuizen’.

Hond aan huis

“Onze pet friendly office vibe is intussen heel gewoon”, vertelt corporate affairs director Kathy Heungens. “Over de hele wereld is 60 procent, in totaal zo’n 170 petcare-sites, huisdiervriendelijk en er komen continu sites bij. Hier in België zijn er altijd wel een tweetal honden op kantoor. Beestjes van 4 tot 84 kilo, van alle soorten en rassen. Mijn hond Louise is hier echt ‘hond aan huis’. Gemiddeld komt ze zo’n drie dagen per week mee naar kantoor. Louise volgt me gedurende de dag: ze gaat dan ook mee naar alle meetings. Niemand kijkt daar nog van op. Integendeel zelfs, een dag zonder honden voelt raar aan.”

Heungens onderstreept alle voordelen van een huisdiervriendelijk beleid op kantoor. “Ze brengen een ‘natuurlijk’ element binnen in de werkomgeving. Het werkt kalmerend en verbindend. De honden doen ons ook geregeld lachen. Zo staan enkele honden bekend om hun snurkgedrag. Dat relativeert veel tijdens de meetings. En wie moet niet glimlachen wanneer er een puppy voorbij springt?”

Millennials

In België heeft een op de drie families een kat en een op de vier Belgische gezinnen een hond. Meer dan de helft van de Belgische families heeft óf een hond, óf een kat. “Deze dieren maken echt deel uit van de familie. Door ze mee te brengen naar kantoor zitten ze niet de hele dag alleen thuis”, stelt ze. “Wij geloven dat huisdieren de wereld beter maken. Dan willen wij met onze visie de wereld ook beter maken voor de huisdieren.”

Huisdieren mee naar kantoor brengen, bevestigt dat de grens tussen werk en privé steeds verder vervaagt. Maar er zijn ook goede redenen om huisdieren op de werkvloer te omarmen. Een wandelingetje op tijd en stond verbetert de fysieke conditie, en vermindert blijkbaar ook de stress. Zo haalde onderzoek van de Banfield Hospital PAWrometer (waarbij PAW staat voor Pets at Work) bij medewerkers en personeelsverantwoordelijken een aantal duidelijke voordelen aan zoals een verbeterde moraal, verminderde stress onder werknemers, een betere balans tussen werk en leven en meer loyaliteit aan het bedrijf.

Een opvallende bevinding uit de PAWrometer is dat vooral de zogenaamde millennials, werknemers tussen 18 en 35 jaar, meer openstaan voor huisdiervriendelijke kantoren. “Zij zijn meer dan andere generaties ervan overtuigd dat dit een positief effect heeft op werknemers en de bedrijfscultuur”, weet Heungens. Zo blijkt 60 procent van de millennials meer geneigd om bij een pet friendly werkgever te blijven en gelooft drie kwart van hen dat huisdieren op kantoor goed zijn voor de werknemers. Of hoe de toekomst zit bij de jeugd, en de huisdieren.

“Veel meer sociaal contact”

Lotte De Cat (26) werkt bij Mars in supply chain en heeft een labrador van zeven maanden: Jul. “Ik werk nog niet zo lang bij Mars. Toen ik kwam solliciteren en de pet friendly-visie vernam, hebben we onmiddellijk besloten een hond te nemen. Daar droomden we al lang van, maar wanneer je met twee de hele dag gaat werken, is dat moeilijk. Jul gaat dan ook al mee van toen hij amper vier maand was. Ik wilde hem heel bewust zo vroeg meenemen, zodat hij snel gewoon kon worden aan de collega’s en andere honden.

Natuurlijk heeft hij puppystreken gehad. Maar over het algemeen is er nooit iets vervelends gebeurd. Overdag is hij vooral heel rustig en slaapt hij veel. Of gaat hij eens rustig rondsnuffelen. Juls gedrag varieert van hilarisch tot ontroerend. Wanneer hij op zijn rug met alle vier zijn poten in de lucht luid ligt te snurken, laat dat niemand onberoerd. De aanwezigheid van Jul doet het sociaal contact op de werkvloer enorm toenemen. Hij heeft er ook voor gezorgd dat ik heel snel nieuwe collega’s heb ontmoet. Ik denk dat ik de eerste twee keer dat hij meekwam naar kantoor met dertig nieuwe mensen heb gepraat.

Wanneer hij bij mij is, word ik (tot op vandaag) regelmatig aangesproken door mensen met wie ik anders niet direct mee in aanraking zou komen. Zo past de pet friendly-visie helemaal in de algemeen vlotte Mars-cultuur. Hij dwingt me om ook eens naar buiten te gaan. Om mijn hoofd leeg te maken. Dat vergeten veel mensen als het druk is. Dan blijven ze net de hele tijd aan hun bureau zitten. Maar na een wandeling is de motivatie en concentratie weer een pak groter om er weer in te vliegen. Gewoon even opzij kijken en hem zien liggen, helpt ook al. (lacht)”

(td/wv)  

5 juli 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook