Carrièrelessen van een hond

"Wat kan je nu in hemelsnaam op carrièrevlak leren van een hond?" horen we jullie denken. Veel, zo blijkt.
#

Toen de Amerikaanse carrièrecoach Marty Nemko zijn nieuwe hond Einstein ging uitkiezen in het hondenasiel, negeerde hij de tips van hondenkenners om eerst te testen welke viervoeter het best kan luisteren. In plaats daarvan koos hij gewoon voor het schattigste en liefste exemplaar dat er tussen zat.

Welke les je daar als sollicitant kan uit leren?

Carrièreles nr.1: Zie er steeds op je best uit en wees zo vriendelijk mogelijk. Dit is helaas vaak belangrijker dan je competenties.

En ja, algauw ontdekte Marty waarom de vorige eigenaar zo'n schattig hondje in de steek had gelaten. Experts raden aan om honden enigszins op te sluiten wanneer ze alleen thuis zijn. Marty stak Einstein liever niet in een kooi, dus liet hij zijn hond achter in een gesloten kamer die toegang had tot de achtertuin. Toen Marty terugkeerde, bleek Einstein het tapijt naast de deur volledig te hebben vernield. Hij had uren geprobeerd 'een weg te graven' onder de deur, zodat hij kon ontsnappen aan zijn 'kooi'.

Kortom …

Carrièreles nr.2: Neem 'deskundig' advies meestal met een korreltje zout.

Binnen een week had Einstein de bril van zijn baasje opgegeten, alsook zijn pillendoosje ingeslikt, waardoor zijn maag volledig moest worden leeggepompt. Ook wist Einstein op een gegeven moment te ontsnappen en sprong hij bijna op de koffer van een auto in het drukke verkeer.

Beste werkgever, wat kan u daaruit leren?

Carrièreles nr.3: Nieuwe medewerkers hou je in het begin best in de gaten.

Ondanks het gebruik van fluitjes, beloningen of het verheffen van de stem bleef Einstein zijn willetje behouden. Het was onmogelijk hem tegen te houden wanneer hij tijdens een wandeling vogels spotte. Na een maand alle technieken van de Dog Whisperer te hebben toegepast, besloot Marty echter dat 'goed' eigenlijk goed genoeg is. Einstein luistert 'behoorlijk' en het volgen van hondentraining leek meer werk in te houden dan de voordelen die het zou opleveren. Vijf jaar later heeft Marty nog steeds geen spijt van zijn keuze om 'goed' genoeg te vinden.

Daarmee zijn we al aan een vierde carrièreles aanbeland, met name …

Carrièreles nr.4: Perfectie is de vijand van 'goed'. Wie vaak alles té perfect wil doen, zal uiteindelijk zijn werk niet behoorlijk kunnen uitvoeren.

Wanneer een klant arriveert, wordt deze steevast door Einstein begroet met zoveel enthousiasme waar geen 'menselijke receptioniste' tegenop kan. Eén keer liep het mis. Toen Einstein het niet beter vond om een klant te begroeten met een onderbroek van Marty in zijn muil. Terwijl Marty zich overduidelijk schaamde, probeerde hij toch nog een mopje te maken: "Aanschouw mijn gift voor nieuwe klanten!' Gelukkig kon de klant er de humor van inzien en werd het uiteindelijk nog een succesvolle samenwerking.

Daaruit kan je best onthouden …

Carrièreles nr.5: Met humor kan je vaak al veel oplossen.

Zo zie je maar: zelfs een hond kan je talloze carrièrelessen geven. Het komt er alleen op aan ze te willen zien én begrijpen.

Bron: Jobs.aol.com 

4 maart 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook