Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 759

Volgende
Volgend artikel:

5 vs. 4 dagen werken: de meeste Belgen verkiezen het eerste

De sandwichgeneratie wordt alsmaar groter

sandwichgeneratie
Wie tegelijk de zorg opneemt voor een oudere en een jongere generatie, is een ‘sandwicher’. Het zijn er trouwens steeds meer, en sommige van die sandwichers hebben het moeilijk om beide taken te combineren.

De sandwichgeneratie is erg divers, met zowel twintigers als zeventigers in de rangen. “Maar de grootste groep zit tussen 45 en 65 jaar. Meestal hebben zij nog opgroeiende kinderen in huis. Terwijl hun ouders meer en meer hulp nodig hebben bij taken die ze vroeger probleemloos zelf deden”, vertelt Miet Timmers van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee.

Met als gevolg dat die sandwichers hun energie, tijd en aandacht – bovenop hun baan – moeten spreiden over die twee generaties. De ‘grootouder-sandwich’ is volgens Timmers alvast de snelst groeiende groep. Want we leven en werken langer, en er worden steeds meer mensen al grootouder tijdens hun werkende leven.

Rood gevarenknipperlicht

Zorg opnemen voor kinderen, kleinkinderen en ouder wordende ouders is betekenisvol, maar vaak ook zwaar. “Deze generatie moet heel wat bordjes in de lucht houden. Het gevarenknipperlicht voor overbelasting komt bij hen steeds vaker op rood te staan”, oppert Timmers.

Dat de problematiek van sandwichers meer en meer opduikt, wordt ook aangetoond door de Gezinsbond die het thema op de agenda zet en er recent een uitgebreid dossier over uitwerkte. “Eén op de vijf werkenden tussen 50 en 54 jaar oud vindt de combinatie van werk en gezin problematisch”, besluit Timmers. “Dat is veel meer dan vier jaar geleden, en bijna net zo veel als bij de jonge gezinnen.”

E-GIDS: Eerste hulp bij burn-out, een praktische gids

(William Visterin)

30 november 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook