Stellingbouwer
Een stellingbouwer brengt werkzaamheden in de bouw- en industriesector letterlijk én figuurlijk naar een hoger niveau door veilige ...
De job van een frituurmedewerker is een mix van verschillende taken. De kerntaak is uiteraard het bakken van frieten en snacks volgens de regels van de kunst. Daarnaast bedien je klanten, neem je bestellingen op en reken je af. Goed klantencontact en vriendelijkheid zijn hierbij essentieel.
Maar de job stopt niet bij het bedienen. Een frituurmedewerker is ook verantwoordelijk voor het proper en netjes houden van de werkplek, het aanvullen van de voorraad en het schoonmaken van de frituurketels. Kennis van hygiëne- en voedselveiligheidsregels is daarom cruciaal.
Afhankelijk van de grootte van de frituur kan je ook betrokken zijn bij het voorbereiden van sauzen, salades en andere gerechten. Vaak werk je in shifts, in de avonden, weekends en/of op feestdagen, met extra drukte tijdens piekmomenten.
Is friturist worden je droom? Zet de eerste stap en solliciteer bij de volgende werkgevers...
Voor de job van (m/v) frituurmedewerker is er geen specifieke opleiding vereist. De meeste vaardigheden leer je in de praktijk. Toch zijn er in België verschillende manieren om je voor te bereiden op dit beroep:
Check: Mogelijke opleidingen voor (toekomstige) frituristen
Veel frituren leiden hun personeel zelf op. Hier leer je de specifieke werkwijze van het bedrijf en de kneepjes van het vak direct van een ervaren friturist.
Ervaring in de horeca is een groot pluspunt, maar geen absolute vereiste om als frituurmedewerker te kunnen werken. Je kunt als beginner meestal direct aan de slag in een frituur. Relevante ervaring uit andere jobs - zoals in een restaurant, snackbar of supermarkt - kan je helpen om snel(ler) de taken onder de knie te krijgen. Het gaat echter vooral om je motivatie en de wil om te leren.
Stappen die je kan nemen:
Ontdek: Wat doet en verdient een keukenhulp?
Het loon van een (m/v) frituurmedewerker kan variëren afhankelijk van de ervaring, de grootte van de frituur en de locatie. Gemiddeld mag hij/zij in België een bruto maandloon verwachten tussen 1.800 euro en 2.500 euro.
Een verantwoordelijke of manager van een frituur zal natuurlijk een hoger salaris krijgen, afhankelijk van de verantwoordelijkheden.
Wie deeltijds of als flexijob aan de slag gaat in een frituur kan meestal rekenen op gemiddeld tussen 11 euro en 16 euro per uur.
Extralegale voordelen zijn niet altijd van toepassing, maar in grotere zaken kan er wel sprake zijn van maaltijdcheques of een vergoeding voor woon-werkverkeer.
Andere mogelijke extra’s zijn vakantiegeld en eventueel een toeslag voor avond- of weekendwerk. Wie geluk heeft, krijgt tenslotte regelmatig een fooi toegestopt.
Krijg jij het loonpakket dat je verdient? Bereken én vergelijk, via het Jobat Salariskompas
Een stellingbouwer brengt werkzaamheden in de bouw- en industriesector letterlijk én figuurlijk naar een hoger niveau door veilige ...
De business consultant is de architect van bedrijfstransformaties. Van strategie tot implementatie: deze professional helpt ...
De podoloog is een erkend paramedicus die zich specialiseert in de preventie en behandeling van voet-, enkel- en knieklachten die ...
Als wever ben je actief in de textielsector en speel je een sleutelrol in het omzetten van grondstoffen — zoals garens — naar ...
Een administratief planner is een sleutelfiguur binnen organisaties: hij of zij combineert nauwkeurige administratieve taken met ...
Waar men vaak denkt dat de job enkel neerkomt op het wisselen van wielen tijdens de seizoenspiek, is de realiteit dat een ...
Als verhuizer sta je centraal in het proces waarbij inboedels, meubels, kantoormeubilair of complete installaties op verantwoorde ...
Een barman/-vrouw is het gezicht van de bar: hij of zij bedient klanten, bereidt dranken – van eenvoudige frisdranken tot ...