Loonbrief
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Een aanwervingspremie: hoe werkt dat? En hoeveel hou je over?

Belgische loonbrief is erg complex

Salarisadministratie
België heeft op twee landen na de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Alleen in Frankrijk en Italië is de loonberekening nog ingewikkelder.

Al we vergelijken op het niveau van continenten dan heeft Europa veruit de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van Alight Solutions, een softwarebedrijf voor bedrijfsbeheer en personeelsbeleid. Zij stellen elke twee jaar een Global Payroll Complexity Index op.

Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket

Bruto naar netto

Het is vooral de berekening van het bruto- naar het nettoloon die de payroll in België zo complex maakt. De regelgeving hieromtrent is versplinterd, ondergebracht bij meerdere overheden en vaak niet eenvoudig te interpreteren. Bovendien worden de regels in België ook regelmatig bijgestuurd. De tijdelijke werkloosheid en afwezigheden die de coronacrisis met zich meebrachten, deden daar nog een schepje bovenop.

Zo blijft België de derde plek in de Global Payroll Complexity Index bezetten, na Frankrijk en Italië en vóór Duitsland en Spanje. Landen als Singapore, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten staan onderaan de lijst. Daar blijkt de loonadministratie een stuk eenvoudiger.

Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over? Bereken het hier

Landen met de meest complexe salarisadministratie

  1. Frankrijk
  2. Italië
  3. België
  4. Duitsland
  5. Spanje
  6. Polen
  7. Rusland
  8. Zwitserland
  9. Japan
  10. Verenigde staten
Lees ook: Welke factoren bepalen je loon? (E-gids)

(William Visterin) - Bron: Global Payroll Complexity Index 2021

13 december 2021
Anderen bekeken ook