Bedrijven kregen in 2012 vlot kredieten: slechts 1 op 6 aanvragen geweigerd

Vooral micro-ondernemingen krijgen met kredietweigeringen te maken.
Gemiddeld werd vorig jaar 16,1 procent van de kredietaanvragen door kmo’s geweigerd door hun bank. Bijna de helft van de kmo’s diende een aanvraag in. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kenniscentrum voor Financiering van Kmo’s en de Universiteit Antwerpen. Echt grote kredietproblemen kennen onze bedrijven dus niet.
500 euro
Vooral micro-ondernemingen krijgen met kredietweigeringen te maken.

In de aanslepende economische crisis staan bankkredieten steeds meer onder druk, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Banken hanteren almaar strengere kredietvoorwaarden. Voor heel wat kmo’s zijn bankkredieten echter noodzakelijk om te overleven.

Het Kenniscentrum voor Financiering van Kmo’s (KeFiK) peilde, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, eind 2012 bij 1.159 kmo’s naar de beschikbaarheid van bankfinanciering. De studie onderzocht ook andere, niet-bancaire, financieringsvormen, de mate waarin financieringsproblemen werden ervaren en de kwaliteit van de dienstverlening van de banken.

Geen kredietproblemen

Uit de resultaten die KeFik en UA vorige week voorstelden, blijkt dat de vraag naar financiering bij kmo’s groot blijft. Zowat de helft van de bevraagde ondernemingen heeft financiering aangevraagd om te kunnen investeren.

Maar de enquête leert ook dat de meeste kmo’s geen echte kredietproblemen ondervinden. Meer dan drie op de vier ondernemingen hadden weinig tot geen problemen met het verkrijgen van bankfinanciering.

Het waren vooral de micro-ondernemingen (ondernemingen met minder dan 10 werknemers en een omzet kleiner dan 2 miljoen euro, red.) die met kredietweigeringen te maken kregen (22,7%). Bij kmo’s lag het aantal geweigerde kredieten aanzienlijk lager (12,9%). Gemiddeld werd vorig jaar 16,1 procent van de kredietaanvragen geweigerd.

Eigen vermogen

De meest aangehaalde redenen bij geweigerde kredieten zijn onvoldoende terugbetalingscapaciteit, de verstrenging van de voorwaarden op kredietverlening en een gebrek aan eigen vermogen of eigen inbreng.

Het merendeel van de bedrijven is wel zeer tevreden over zijn bank, die gemiddeld een 8 op 10 krijgt voor dienstverlening. Indien er toch moeilijkheden waren, hadden die voornamelijk te maken met onvoldoende eigen inbreng, terugbetalingscapaciteit of waarborgen. Ook lange beslissingstijden en bijkomende vragen vormden soms een bron van frustratie.

40 procent van de bedrijven deed een beroep op andere vormen van financiering, zoals financiering via eigen middelen, financiële leasing en financiering via de groep. Het onderzoek peilde ook naar de kennis en het gebruik van diverse overheidsmaatregelen om vlotter financiering te krijgen. Daaruit bleek dat de notionele interestaftrek veruit de meest bekende en gebruikte maatregel is door kmo's.

(wv) 

3 mei 2013
Anderen bekeken ook