Gedrag bankiers bepaald door laag moreel zelfbeeld

24 augustus 2012
Volgens onderzoekers aan de University of California en de California State University handelden sommige bankiers, beursmakelaars en hypotheekverstrekkers tijdens het begin van de Amerikaanse recessie schaamteloos en zonder schuldgevoel omdat ze toen over een laag moreel zelfbeeld beschikten en collega’s hun gedrag niet in twijfel trokken.
bankier met geld

Uit een onderzoek van de University of California en de California State University blijkt dat het morele zelfbeeld van een individu de basis is van zijn of haar ethisch gedrag. Het eigen morele zelfbeeld bepaalt dus in belangrijke mate het eigen gedrag.

Gebrek aan ethiek

Volgens de onderzoekers verklaart deze theorie mogelijks het gebrek aan ethiek in de financiële sector, die de Amerikaanse economie bijna tot de ondergang leidde. Zij concluderen dat diegenen die aan de basis lagen van de Amerikaanse recessie op bepaalde (slechte) manieren handelden omdat hun morele identiteit op dat moment op een laag niveau stond én hun gedrag niet werd aangeklaagd door hun collega’s.

Eerder onderzoek toonde al aan dat studenten met een hoog moreel zelfbeeld meer de neiging hebben om zich op een ethisch verantwoorde manier te gedragen dan studenten met een laag moreel zelfbeeld.

(nm) – Bron: Express.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook