Vorige

1 van 884

Volgende
Volgend artikel:

Impact corona op zorgverlener niet te onderschatten

Als je op het werk genegeerd wordt

25 juli 2014
Het doelwit zijn van pesterijen op het werk kan ernstige gevolgen hebben. Volgens een onderzoek van de University of British Columbia zijn pesterijen echter vaak minder erg dan complete isolatie.

Volgens de Canadese onderzoekers beweren de meeste werknemers dat ze het minder erg vinden om genegeerd te worden dan om pestgedrag te verduren. De wetenschappers stellen echter vast dat isolement snel een even of zelfs negatiever effect heeft.

Zo weegt uitsluiting zwaar op de jobtevredenheid, verliezen werknemers sneller het gevoel van verbondenheid en betrokkenheid met de werkvloer, kan het leiden tot een sneller ontslag én hebben slachtoffers een groter risico op gezondheidsproblemen.

Sociaal aanvaardbaar

Toch blijft dit probleem vaak onopgemerkt binnen bedrijven, omdat het als sociaal aanvaardbaarder overkomt dan pestgedrag. Het wordt ook als minder schadelijk aanzien en levert daardoor minder risico op sancties op.

Verkeerd, vindt Sandra Robinson, professor organisatiegedrag aan de Sauder School of Business van de University of British Columbia. "We hebben geleerd dat het negeren van een persoon sociaal de voorkeur moet krijgen op negatieve contacten. In werkelijkheid zorgt uitsluiting er echter voor dat het slachtoffer een grotere hulpeloosheid ervaart en het idee krijgt geen enkele aandacht van de omgeving waard te zijn."

Initiatieven

“Er worden zware inspanningen gedaan om agressie op de werkvloer en op school te bestrijden. Die initiatieven zijn bijzonder belangrijk, maar misbruik gebeurt niet altijd op een openlijke manier", waarschuwt Robinson.

"Uitsluiting zorgt ervoor dat veel mensen zich in hun dagelijks leven het slachtoffer voelen van de negatieve houding van hun omgeving, maar de huidige strategieën om dit onrecht tegen te gaan geven hen nog geen enkele mogelijkheid om hun stem te laten horen.”

(sjv) – Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13509 andere jobs