Alcohol
Vorige

1 van 37

Volgende
Volgend artikel:

Eindejaarsfeestje en alcohol op het werk: wat mag? Wat mag niet?

Alcohol op het werk werkt wel

Ja, je leest het goed... De consumptie van alcohol op de werkvloer is niet noodzakelijk slecht. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het in bepaalde omstandigheden een positief effect kan hebben.

Wetenschappers aan de Mississippi State University onderzochten op welke manier alcohol een impact zou hebben op het vermogen om correcte woordassociaties te maken. Zo werd er vastgesteld dat proefpersonen die een beetje alcohol geconsumeerd hadden meer correcte antwoorden gaven dan collega’s die helemaal nuchter waren. Daarbovenop vonden ze de juiste oplossingen ook sneller. De impact van de alcohol bleek wel vooral onrechtstreeks te zijn.

Geïnspireerd door bekende creatievelingen

Je hebt het misschien nog al eens gehoord: grote schrijvers, kunstenaars en componisten die beweren dat alcohol hun creativiteit verbetert. Dat hadden de onderzoekers ook horen waaien en zo besloten ze om te testen of dat effect ook wetenschappelijk kon worden bewezen.

Onderzoeksleider Andrew Jarosz, professor psychologie aan de Mississippi State University, vertelt: “Er kon inderdaad worden vastgesteld dat personen met een alcoholniveau tot maximaal 0,75 promille twee tot drie keer sneller woordassociaties konden maken dan nuchtere collega’s. Bovendien konden zij ook vaker de antwoorden binnen de tijdslimiet van één minuut formuleren, wat misschien nog verrassender is.”

Dus vanaf nu nemen we allemaal een borrel voor we gaan werken? Wacht...

“In deze context is het cruciaal om je niet op je eerste idee vast te pinnen en ook andere denkpatronen ruimte te geven. Alcohol blijkt een hulpinstrument te zijn om die ontvankelijkheid te bevorderen”, vertelt Mike Hutcheson, auteur van het boek ‘Relax and Grow Rich’. “Men moet echter beseffen dat alcohol geen betere ideeën creëert, maar wel een aantal remmingen kan helpen wegwerken.”

Weg uit die vergaderruimtes

Voor alle duidelijkheid is alcohol geen redmiddel voor innovatie en creatie. Wel kan het ervoor zorgen dat je je in een gezelschap ontspannen en comfortabel voelt, waardoor remmingen over status en verschillen verdwijnen. Daardoor is men dan weer sneller geneigd om met eigen meningen op de proppen te komen.

Daarbovenop is het absoluut niet toelaatbaar om dronken op de werkvloer te staan, maar een gebrek aan terughoudendheid kan wel een positief effect hebben. Interessante ideeën kunnen wel eens aan de oppervlakte komen, met goede voorstellen tot gevolg.

Volgens de onderzoekers is vooral één ding duidelijk: trek die vergaderingen eens weg uit de directiekamers. Managers zouden meer inspanningen moeten doen om meetings te verplaatsen naar een meer ontspannen omgeving. Schol?

(mr)

23 juli 2019
Anderen bekeken ook