Vorige

1 van 491

Volgende
Volgend artikel:

Impact corona op zorgverlener niet te onderschatten

9 tips om een crisis als opportuniteit te gebruiken

12 augustus 2019
Ben je ontslagen? Word je geconfronteerd met een ziekte? Loopt je relatie op zijn laatste benen? Een crisis … we worden er allemaal mee geconfronteerd op verschillende momenten in ons leven. Maar hoe kan je zo'n crisis aanwenden om er iets positiefs uit te halen?

Vaak vinden mensen verandering op zijn zachtst gezegd erg vervelend. Zeker op vlak van werk en inkomen raakt dat aan onze veiligheid: ‘Ga ik mijn rekeningen nog kunnen betalen?' of 'Ik moet het toch niet met minder gaan doen?’. Het zijn stuk voor stuk angsten die ervoor zorgen dat we ons vastklampen aan wat we hebben. Bovendien verzetten we er ons haast automatisch tegen wanneer dit alles in gevaar komt.

Crisis of niet?

Hoe je kijkt naar een situatie bepaalt de ervaring ervan. De betekenis die je eraan geeft, maakt dat het een gewone verandering is … of een crisis.

  • Hoe reageer jij?
  • Vind je het erg vervelend?
  • Slaat de paniek je rond het hart?
  • Hou je de knip op je portemonnee?
  • Reageer je boos en gefrustreerd?
  • Trek je je misnoegd terug?

Of denk je eerder hoe je deze veranderingen kan ombuigen tot een opportuniteit?

Sta je ervoor open om je leven die nieuwe wending te geven die het blijkbaar nodig heeft?

Geen angst of boosheid

Crisis is verzet tegen verandering. Crisis kan aanvoelen als geforceerd, geduwd worden in iets dat je niet wil. Door te willen dat het blijft zoals het was, zie je verschillende kansen niet meer. Bijvoorbeeld: dat je door de verandering meer jezelf kan zijn of iets kan gaan doen dat beter bij je past.

Blijven hangen in angst en/of boosheid is niet effectief of zinvol. Verzet leidt dan tot stilstand, tot het missen van kansen. Door de angst en de boosheid onder ogen te zien, kan er weer beweging komen en is een keerpunt mogelijk. Met doelbewuste inspanningen zie je de verschillende mogelijkheden die veranderingen met zich meebrengen!

9 tips om creatiever, opener en met meer zin voor vernieuwing een crisis tegen te gaan

1. Signaalfunctie
Bekijk de 'crisis' als een signaal. Blijkbaar is het moment aangebroken voor iets anders. Neem je tijd om helder te krijgen wat dit signaal voor jou betekent.

2. Investeer in jezelf
Het wiel zelf uitvinden, hoeft niet meer. Je kan sneller, aangenamer en deskundiger vooruit met de hulp van anderen. Investeren in jezelf betekent onder meer dat ene boek kopen, die online training volgen, een coach aanspreken, investeren in een opleiding. Voor verandering zijn vaak nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Gun het jezelf, anders maak je moeilijk wat ook makkelijker kan.

3. Stop je angsten
Onderzoek waar je angstig van wordt: 'Wat maakt dat ik deze situatie niet wil?', 'Waar ben ik bang voor?', 'Wat is het ergste dat er kan gebeuren?'. Plaats je angst eens in een ander perspectief. Is het wel waar wat je allemaal denkt? Kan het tegenovergestelde misschien ook waar zijn? Zijn er mensen die eenzelfde situatie positief hebben doorgemaakt? Als één iemand dat kan, kan jij het ook!

4. Reflectie
Denk steeds:

  • Welke kansen zitten er in deze situatie?
  • Wat zou je graag anders willen?
  • Hoe kan je er toch het beste van maken?
  • Kan je er misschien zelfs beter uitkomen?

Sta hier even bij stil, zonder je in eerste instantie te bekommeren om de precieze gevolgen en/of oorzaken. Deze vragen helpen je om vanuit verzet en – doorgaans ook vanuit een slachtofferpositie - je eigen leven terug bij te sturen!

5. Laat een licht schijnen op jezelf
Onderzoek wat je kwaliteiten en talenten zijn, wat je nu écht wil. Heb je daar hulp voor nodig op carrièrevlak, dan zijn er vaak mogelijkheden voor gratis loopbaancoaching. Een lijst van organisaties vind je via www.vdab.be. Een andere, effectieve en kwaliteitsvolle mogelijkheid vind je bij www.passionforwork.

6. Ontmantel belemmerende patronen
Een nieuwe richting uit willen, betekent ook botsen op dat wat je tegenhoudt. Je eigen belemmerende ideeën vertalen zich vaak in uiterlijke omstandigheden. ‘Het gaat niet omwille van de kinderen’, ‘Het lukt niet in deze crisistijd’, ‘Mijn werkgever gaat het nooit willen’. Deze gedachten helpen je niet vooruit. Leer je belemmerende patronen te ontmantelen. Ze zijn doorgaans alleen maar waar, omdat je ze voor waar wil blijven aannemen.

7. Geef ruimte aan emoties
Zie je het niet zitten? Voel je teleurstelling? Geen zin? Angstig? Onzeker? Besteed hier aandacht aan. Zorg dat de emotie kan oplossen. Zo ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

8. Vernieuwende ideeën komen uit het hart
Luister naar je hart, het geeft je waardevolle informatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je hart kwaliteiten heeft die tot verrassende en positieve resultaten kunnen leiden. Je hart is in staat je te inspireren naar je meest vervullende, optimale weg.

9. Hou vol, je kan het
Als je hebt ontdekt wat je wil, maak dan een plan. Zoek naar mogelijkheden en maak de stappen om er te geraken concreet. Wat is de eerste stap die je zou kunnen zetten? Verandering vraagt ook moed en doorzettingsvermogen. Hou een positief beeld in gedachten van je toekomst. Het kan alleen maar beter worden!

(ik) - Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt je uit jezelf te halen wat er in zit en je leven maximaal te leven vanuit zelfvertrouwen en flow. Meer info op www.bureaustroom.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15319 andere jobs