8 tips om productief te blijven tijdens de kerstperiode

Tussen de feestdagen door is het niet altijd gemakkelijk om gefocust te blijven op het werk. Nog snel cadeautjes halen, het kerstdiner voorbereiden, nieuwjaar plannen … Dat zorgt soms voor persoonlijke stress die je meebrengt naar kantoor.
#

Die persoonlijke stress kan je werkprestaties beïnvloeden. Je wordt afgeleid van je werk en je productiviteit neemt af. Je productiviteit kan echter ook dalen doordat je tijdens de kerstperiode je motivatie verliest. Je wil bij je familie en vrienden zijn, collega's zijn op vakantie … Niet simpel om veel werk te verzetten wanneer anderen – bijvoorbeeld je manager die bepaalde beslissingen moet nemen – afwezig zijn.

Toch kan je je in deze periode onderscheiden van de rest. Je kan deze tijd gebruiken om belangrijke, maar iets minder dringende taken af te werken. Wanneer je doorgaat met het werven van nieuwe klanten, met kwaliteitsvolle ideeën op de proppen komt of jij je niet laat afleiden door de 'kerststress', dan zal dit ook je leidinggevende niet ongemerkt voorbijgaan. En op deze manier kan je met veel goede moed beginnen aan het nieuwe jaar.

Enkele tips om geconcentreerd én productief te blijven tijdens de chaotische eindejaarsperiode …

1. Maak een to do-lijstje en bepaal je prioriteiten

Zet je verschillende persoonlijke én professionele taken en projecten op een lijstje (digitaal of op papier) zodat er plaats vrijkomt in je hoofd. Eenmaal je hebt opgelijst wat er allemaal moet worden gedaan, kan je beslissen welke zaken je laat vallen en wat kan wachten tot het nieuwe jaar. Deze 'lasten' verminderen zal ervoor zorgen dat je met een gerust gevoel aan de feestdagen kan beginnen. Bovendien geeft het je energie om vervelende taken af te werken.

2. Vermijd multitasking

Focus je steeds op één project. Als er bepaalde projecten door elkaar lopen, vraag je best wat extra hulp aan een collega of je overste. Probeer daarnaast ook te vermijden dat je op hetzelfde moment met persoonlijke en met werkgerelateerde taken bezig bent. Online winkelen terwijl je in een belangrijke meeting zit is geen goed idee.

3. Plan op voorhand

Je zou al heel wat stress kunnen vermijden door bepaalde zaken, die ieder jaar terugkeren, op voorhand te doen. Start begin december al met je kerstshopping, en werk tijdig al aan projecten van het volgende jaar.

4. Neem je werk niet mee naar huis

In het digitale tijdperk is het verleidelijk om je werk mee naar huis te nemen. Even wat mails beantwoorden, een bepaalde presentatie voorbereiden … Tijdens de feestdagen is het echter allesbehalve fijn voor jezelf én je familie en vrienden wanneer je hoofd voortdurend ergens anders is. Probeer daarom op kantoor concrete en haalbare doelen vast te leggen, die je kan afwerken op het werk, zodat je nadien volledig stressvrij de deur achter je dicht kan trekken.

5. Laat je niet afleiden

Tijdens je middagpauze een kerstmenu samenstellen of nog snel een cadeau voor je partner zoeken in zijn of haar favoriete webwinkel lijkt een goed idee, maar je zou versteld staan van hoeveel tijd je hiermee verliest. Probeer je beter volledig op je werk te focussen, zodat je zaken sneller gedaan krijgt en misschien wel vroeger naar huis kan om daar aan je kerstmenu te werken.

6. Zeg niet op alles ‘ja’

Met alle nieuwjaarsrecepties, kerstfeestjes en evenementen van klanten kan het moeilijk worden om nog werk te verzetten. Maak een overzicht van je prioriteiten, denk na welke departementslunch of nieuwsjaardrinks je dit jaar weleens kan overslaan en zorg voor een goed evenwicht tussen je privéactiviteiten en je werkverplichtingen. Een goede balans tussen je werk en privéleven betekent soms gewoon dat je ‘nee’ moet kunnen zeggen.

7. Herinner jezelf eraan om geconcentreerd te blijven

De truc is om je volledig te richten op vandaag en 'seizoenen' te vergeten. Is het vandaag een feestdag? Zo niet, gedraag je dan zoals je in september zou doen. Volg deze procedure iedere werkdag tijdens de kerstperiode. En vergeet het werk wanneer het echt een feestdag is.

8. Doe een zelfevaluatie

Evalueer gedurende de maand december steeds je productiviteit aan het einde van de dag én werkweek. Heb je gedaan gekregen wat je wou? Zo niet, wat stond je in de weg? Wat zou je anders kunnen doen? Wat ga je morgen anders doen? Ontdek wat voor jou werkt en hou hieraan vast.

(nm) – Bron: Forbes.com 

19 december 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook