7 stommiteiten die zelfs slimmeriken doen

Soms doen zelfs de intelligentste mensen de meest onlogische dingen. Op de vraag-en-antwoordsite Quora geven een aantal surfers voorbeelden van stommiteiten die ook slimmeriken begaan. Een overzicht van de opmerkelijkste voorbeelden!
#

1. Ze verliezen te veel tijd met denken i.p.v. simpelweg te doen

Voor slimme mensen gaat logisch nadenken vanzelf. Ze hebben het daarentegen moeilijker om de zaken in de praktijk om te zetten. Ze blinken uit in onderzoek en planning, maar boeken vaak geen vooruitgang wanneer de dingen concreter worden. Bollebozen die bovendien perfectionistisch zijn, kunnen verstrikt geraken in hun (op het eerste gezicht) productieve uitstelgedrag en verliezen zichzelf al snel in de kleinste details in plaats van projecten af te werken.

2. Ze volgen de groep

Dikwijls zijn intelligente individuen volgers, wellicht omdat ze tijdens het opgroeien zoveel tijd hebben gespendeerd aan het tevreden stellen van anderen, bijvoorbeeld op academisch vlak. Hierdoor zoeken zij echter vaak nooit uit waar ze écht graag zouden aan willen werken of proberen ze zelden iets uniek uit.

3. Ze stoppen met proberen

Mensen die dankzij hun intelligentie een bepaald niveau van succes hebben bereikt, worden gauw lui. Deze individuen slagen er niet in om hun natuurlijke talenten verder te ontwikkelen en worden daardoor ingehaald door anderen die aanvankelijk minder getalenteerd zijn, maar meer hebben moeten oefenen.

4. Ze onderschatten sociale vaardigheden

Sommige slimmeriken beseffen niet dat intelligentie slechts één element is van succes en dat persoonlijke connecties alles betekenen in de professionele wereld. Ze zullen nooit hun sociale vaardigheden verbeteren, zijn niet goed in netwerken en hebben de neiging om neer te kijken op mensen die wel uitblinken op deze gebieden.

5. Ze willen altijd hun gelijk krijgen

Veel intelligente mensen hebben naast een natuurlijke aanleg voor logisch redeneren, ook een groot ego. Om niet af te gaan, denken ze vaak dat ze altijd gelijk moeten hebben. Ze beseffen echter niet dat je op deze manier eerder mensen tegen je in het harnas jaagt.

6. Ze stellen opleiding gelijk aan intelligentie

In kringen waar academisch succes belangrijk is, denken veel mensen dat hun diploma een reflectie is van hoe slim men is. Er zijn echter talrijke gevallen waar mensen zonder dat papiertje van de universiteit dankzij hun ervaringen in de 'echte wereld' geschikter zijn voor een job.

7. Ze zijn te onafhankelijk

Slimme mensen slagen er vaak niet om een vangnet op te bouwen dat iedereen nodig heeft om te slagen. Zonder goede ondersteuning van familie en vrienden kan iedereen op het slechte pad belanden, bijvoorbeeld wanneer men in moeilijkheden komt, of slachtoffer wordt van de daden van anderen.

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

16 juni 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook