Persoonlijke ontwikkeling Vorige

1 van 743

Volgende

Is je baas slimmer dan jij?

Een leidinggevende functie zorgt voor structurele veranderingen in het menselijke brein, zo blijkt uit onderzoek van de University of New South Wales. De geheugenfunctie en het leercentrum worden langer beschermd.

17 oktober 2011

Delen

Voor het eerst konden wetenschappers aantonen dat er een duidelijk verband bestaat tussen managementexpertise en een grotere omvang van de hippocampus.

Tachtigjarige leeftijd

De hippocampus is het deel van het menselijke brein dat instaat voor het leren en onthouden. Op tachtigjarige leeftijd beschikken managers over een opmerkelijk grotere hippocampus dan niet-managers.

Er zou zelfs een verband bestaan tussen het aantal mensen waaraan een manager leiding geeft, en de grootte van de hippocampus, zo laat onderzoeksleider Michael Valenzuela optekenen in het webmagazine Medical Xpress.

Volgens Valenzuela zouden de structurele breinveranderingen bij managers verband houden met hun specifieke takenpakket. ‘Verantwoordelijken zijn voortdurend bezig met probleemoplossing, ze moeten vaak een beroep doen op hun korte termijngeheugen en ze moeten zich goed kunnen inleven in anderen.’

Alzheimer

Het onderzoek toont aan dat mentale activiteit het menselijke brein gezond houdt en aftakelende ziektes als Alzheimer kan bestrijden, aldus nog de wetenschappers.

Bron: express.be, bnet.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?