Ja, een miljardair is écht slimmer dan jij

23 april 2013
Succes bestaat meestal uit twee factoren: hard werken en een portie geluk. Maar hoe zit het met intelligentie? Zijn de rijkste mensen ter wereld ook echt de meest intelligente?
mark zuckerberg
Mark Zuckerberg (Facebook)

Volgens nieuw onderzoek van psycholoog Jonathan Wai (Duke University) gaat deze stelling grotendeels op. Hij beweert dat in het algemeen de meeste miljardairs écht slimme mensen zijn. Zo behoort volgens zijn studie ongeveer 45 procent van de miljardairs tot de bovenste 1 procent van slimme mensen.

Vooral miljardairs die hun geld verdienen in de technologische sector (63 procent) en de financiële sector (69 procent) bleken de slimste van allemaal en behoren tot de intellectuele elite. Miljardairs die hun rijkdom te danken hebben aan mode en retail of voedsel en dranken bleken daarentegen niet zo briljant. Slechts een kwart van hen waren echte bollebozen.

Elite-universiteit

Wai kwam tot deze conclusie door te kijken naar de universiteiten waar deze rijken hebben gestudeerd. Een miljardair behoorde volgens zijn opstelling tot de bovenste 1 procent van intelligente mensen wanneer hij (of zij) zijn (of haar) studie heeft gevolgd aan een van de 29 'elite-universiteiten'. Deze scholen vereisen volgens zijn redenering namelijk hoge resultaten voor toelating en wijzen bijgevolg op een zeer hoog niveau van intelligentie.

Maar wat met slimme miljardairs die niet naar een elite-universiteit zijn geweest of mensen die aan zo'n universiteit zijn toegelaten door een sportbeurs of hun achtergrond maar een minder hoog IQ hebben? Wai erkent dit probleem in zijn studie, maar verklaart dat deze twee uitzonderingen elkaar opheffen.

Wij onthouden: slim zijn maakt je niet automatisch een miljardair, maar het kan misschien wel helpen …

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook