Vorige

1 van 166

Volgende
Volgend artikel:

Welke beroepen hebben meeste vakantiedagen, en welke minste?

5 vuistregels voor een prachtvakantie

26 juli 2016
Sommigen voelen zich pas in hun sas tijdens een onvermoeibare zoektocht naar kennis en cultuur in musea en oude kerkjes, anderen komen enkel tot rust zwetend, fiets aan de hand, op de top van de Mont Ventoux. Eigenlijk weten we niet goed wat een vakantie geslaagd maakt. Gelukkig hebben psychologen onderzocht hoe u uw vakantiegeluk kan maximaliseren …
Gelukkig op vakantie
"Eigenlijk weten we niet goed wat een vakantie geslaagd maakt"
(Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)

Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie aan de Universiteit Gent en hoofd van de onderzoeksgroep VIGOR, vertelt …

Vijf vuistregels bij het plannen van uw vakantie 

1. Plan en denk terug

Mensen zijn het gelukkigst als ze vooraf uitkijken naar hun vakantie en genieten het meest als ze er achteraf aan terugdenken, maar ze zijn tijdens de vakantie zelf niet zo gelukkig als ze vooraf dachten of zich later herinneren.

2. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Lange vakanties geven niet meer genot dan korte vakanties. Wanneer we terugkijken op een vakantie is het de intensiteit van korte ervaringen, vooral aan het eind van de vakantie, die onze herinneringen en emoties bepalen. Investeer dus in meeslepende, grootse gebeurtenissen en eindig spectaculair.

3. Onderbreek je vakantie

Geen haar op uw hoofd dat eraan denkt wellicht, maar blijkbaar wennen we heel snel aan dat vakantiegevoel en daalt ons geluksniveau algauw tot een alledaags gevoel. Je kan echter je genotsgevoel opnieuw aanscherpen door een leuke ervaring te onderbreken met een vleugje ‘realiteit’ en dan je vakantie terug op te pakken. Gegarandeerd weet je dat leuke gevoel snel opnieuw te waarderen.

4. Verplicht jezelf ook thuis leuke dingen te doen

We zijn redelijk vertrouwd met ons eigen uitstelgedrag wanneer we minder leuke dingen moeten doen, maar we blijken ook kampioenen in het eindeloos uitstellen van leuke dingen. Hoe komt het dat u in het buitenland absoluut dat éne dorpje wil bezoeken, maar in eigen land vrolijk al die mooie plaatsen negeert terwijl buitenlandse toeristen er toch in rijtjes voor staan aan te schuiven? Dat komt omdat u denkt dat het er later wel nog van komt, het kan immers altijd in eigen land. Niet dus, gewoon doen!

5. Hecht er ook niet teveel belang aan

Het ontspannend effect van vakantie is na een aantal dagen werk helemaal verdwenen. Verwacht dus niet dat u als een superman zal terugkeren op het werk en dat alles plots anders zal zijn. U weet ondertussen wel al hoe het voelt, dat ‘business-as-usual-gevoel’.

(fa) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14898 andere jobs