Collega's
Vorige

1 van 584

Volgende
Volgend artikel:

Vakantiestress... voor achterblijvende collega’s

5 tips voor collegialiteit op 1,5 meter afstand

covid-19 afstand tussen collega's
Nu de eerste golf van Covid-19 stilaan voorbij lijkt en in heel wat bedrijven de terugkeer naar kantoor ingezet is, komen we in een nieuwe werkrealiteit. Om je collega’s en jezelf te beschermen zijn er allerlei maatregelen en afspraken van kracht. Misschien ziet je werkplek er niet meer hetzelfde uit, werk je achter een plexischerm of is slechts de helft van het team aanwezig op kantoor?

Daarbij komt ook de uitdaging om samen te werken op een afstand van 1,5 meter. Maar hoe bewaak je dan de collegialiteit en de verbinding, en hoe kan je deze misschien zelfs versterken? Hoog tijd voor 5 tips!

1. Fleur je werkplek op

Jouw werkplek loopt door alle maatregelen meer risico op klinisch en saai te worden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Maak samen met je collega’s de werkplek en eventuele gemeenschappelijke ruimtes aangenamer.

Enkele ideeën: iedereen kan iets meebrengen om zijn eigen bureau of werkplek op te fleuren, vervang de klassieke veiligheidsinstructies door humoristische alternatieven of zorg voor een fotowall in de kantine.

2. Creëer een eigen legendarische begroeting

Een hand geven, een schouderklopje krijgen of gewoon samen in de lift ‘goedemorgen’ zeggen is er voorlopig niet bij. Om de connectie met de collega’s te behouden, is het vandaag nog belangrijker om op een informele manier de dag goed te beginnen.

Zoek een alternatieve begroeting die vanaf nu de norm wordt. Denk bijvoorbeeld aan een vaste song (hoor jij ook Nicole en Hugo?), een leuke non-verbale groet, jullie eigen feet shake of een collectieve goedemorgen!

3. Pauze werkt

Ongetwijfeld is er vandaag heel veel werk aan de winkel en na een lange periode van thuiswerk met alle uitdagingen van dien, leeft misschien het gevoel van “we moeten (extra) hard werken om alles in te halen”. Net dan is het de kunst om te beseffen dat pauze nodig is.

Wanneer inspanning en ontspanning elkaar afwisselen, heb je veel meer kansen om mentaal en fysiek gezond te blijven. Reden te meer dus om die fijne koffiepauze met de collega’s (ieder met z’n kopje aan z’n bureau?) vooral te nemen. Vergeet daarbij de eventuele thuiswerkers ook niet via online kanalen mee te laten genieten!

4. Offline communicatie op afstand

De informele korte babbels over de kids, het weekend, succesverhalen en realisaties zijn nu iets minder spontaan door wisselende teams, thuiswerk en afstandsbeperkingen. Toch zijn deze interacties erg belangrijk omdat ze connectie creëren en helpen om de werkstress te verminderen.

Hou vooral ook contact met collega’s die je (nog) niet ziet. Voorzie daarom op een plaats waar iedereen voorbijkomt (de inkomhal, de toiletdeur, de deur van de keuken…) een prikbord of whiteboard waar je met foto’s, post-its en quotes of mededelingen een asynchrone communicatie opzet.

5. Coronaproof teambuilding

Nu klassieke teambuildings niet kunnen doorgaan, kan je toch creatieve alternatieve activiteiten organiseren. Enkele suggesties: stel een “corona-playlist” samen met alle collega’s zodat zowel de thuiswerkers als de kantoorwerkers naar dezelfde muziek kunnen luisteren (en meezingen!), schrijf een teamcharter waarbij jullie de gemeenschappelijke waarden en doelstellingen visueel maken, organiseer een stappenchallenge enzovoort...

(gd/kv) - Bron: Tryangle

Is de terugkeer naar de werkvloer ook bij jullie uitdagend? Neem dan zeker een kijkje op de website van Tryangle waar je oa een aantal webinars rond reboarding na corona ontdekt.

16 juni 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook