Zorgt AI voor de perfecte work-lifebalans?
Veel werknemers zijn niet tevreden over de manier waarop ze werk en privé combineren. Daarom zijn ze bereid iets nieuws te proberen: artificiële intelligentie.
Je bent met een interessant project bezig op het werk en plots blijkt het haasten om de kinderen op tijd op te halen of andersom, je spendeert een gezellige avond met je partner tot er opeens een super dringend mailtje van je baas binnenvalt… De 2 uiteinden van de weegschaal lopen constant door elkaar en je krijgt het gevoel altijd wel ergens tekort te schieten.
Als we vertrekken van het idee van evenwicht of balans, ontstaat er een tegenstelling tussen goed/fout, te veel/te weinig waardoor je blijft zoeken en streven, maar het altijd net onder je neus wegglipt...
Als we work-life blend in de plaats nemen, komen we alvast wat dichter in de buurt van de dagelijkse realiteit. Er is immers geen scheiding tussen werk en privé en al helemaal geen goede of slechte. Jij bent één en dezelfde persoon die verschillende rollen opneemt in het leven. Een ervan is je werkende ik die heel wat tijd en energie besteedt aan je job en tegelijk vervul je nog tal van andere mogelijke rollen: partner, ouder, kind, vriend(in), ... Work-life blend is dan eerder een soort continuüm dat alles omvat dat we doen tussen het ontwaken en terug gaan slapen en deze elementen in elkaar laten passen als een puzzel.
Als je kan toegeven dat het streven naar de ideale balans je stress bezorgt, zet je de eerste stap naar een gezonde mix. In tijden van Instagram en Facebook is het niet altijd eenvoudig om je niet te laten beïnvloeden door de perfecte plaatjes van succesvolle carrières, relaties en gezinnen. Maar als je beseft dat de blend soms rommelig en imperfect mag en zal zijn, komt er wel een meer ontspannen bestaan in zicht.
Je kan niet alles tegelijk doen! Als je in je work-life blend te veel aspecten wil proppen, kom je weer uit bij de frustratie. Bepaal welke onderdelen van je leven voor jou van belang zijn, hoeveel gewicht ze krijgen en geef hen het grootste deel van je tijd en aandacht. Plan ze in je agenda net zoals je een vergadering op het werk zou plannen.
Door de verschillende deeltjes van je leven in te plannen, krijgen ze automatisch een natuurlijke tijdsgrens die het makkelijker maakt om ze te respecteren. Wees niet te streng voor jezelf want er zal altijd overlap zijn en er zal al eens een blokje sneuvelen. Maar dan keren we terug naar tip 1: perfectie is onmogelijk! Door een aantal praktische ingrepen (bv. twee verschillende telefoons voor werk en privé) kan je ook fysieke grenzen inbouwen.
Stel je regelmatig de vraag of de blend die je samengesteld hebt, werkt en blijft werken. Je work-life blend is geen vast keurslijf waar je vanaf nu mee door het leven moet. Door regelmatig te kijken of in elke rol die jij opneemt en voor elke prioriteit die je bepaalde alles nog goed voelt. Je kan dit bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks doen voor alle aspecten van je leven en bijsturen waar nodig.
Het is belangrijk te begrijpen dat een work-life blend een voortdurend proces is van evolutie en aanpassing. Waarschijnlijk zal je nooit het gevoel hebben dat je het einddoel bereikt hebt, maar dat is net het fijne aan work-life blend: er is geen eindbestemming, enkel een spannende reis waarbij jij de GPS instelt!
(gd)
Een work-life blend draagt bij tot je werkgeluk en dat is vandaag ontzettend belangrijk. Om werkgeluk in de kijker te zetten, organiseert Tryangle dit jaar de 2e editie van de Week van het Werkgeluk. Alle info vind je via www.weekvanhetwerkgeluk.be.
Wil je vandaag al aan de slag met jouw werkgeluk? Download dan het gratis e-book.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Veel werknemers zijn niet tevreden over de manier waarop ze werk en privé combineren. Daarom zijn ze bereid iets nieuws te proberen: artificiële intelligentie.
Vier vijfde werken is geen wonderoplossing tegen stress. Maar wie minder dan 60% werkt, heeft wél minder werkstress en burn-outsymptomen.
Over het algemeen houden we niet van een onzekere toekomst. Futuristen doen wel eens glazenboluitspraken. Benieuwd hoe ons werk er in 2100 zal uitzien?
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
Joke Adins coacht bedrijven en scholen in burn-outpreventie. Ze leert mensen om op het juiste moment zowel ‘ja’ als ‘neen’ te zeggen.
Bekijk jij je mails tijdens je privétijd of neem je dossiers mee naar huis? Check of je beter of slechter scoort dan gemiddeld.
Heb je er al eens bij stilgestaan dat de term 'work-lifebalans' je work-lifebalans in de war kan brengen? Dit is waarom de term niet zou mogen bestaan.
Kevin en Matthias zijn IT’ers bij de Nationale Bank: “We zijn geen bank zoals de andere, we streven het algemene, maatschappelijke belang na”
Niets zo leuk op het werk als weten dat je baas je vertrouwt. Maar hoe kom je terecht in dat heerlijke stadium? Wij hebben 4 tips...