Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 738

Volgende

Pak jij je werk mee naar huis?

Thuiswerk
Bekijk jij je mails tijdens je privétijd of neem je dossiers mee naar huis? Check of je beter of slechter scoort dan gemiddeld.

Work-lifebalans in evenwicht

Belgische werknemers zijn in het algemeen tevreden over hun work-lifebalans. Acht op tien zegt werk en privé goed te kunnen combineren.

Hiermee scoren we beter dan de ons omringende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Enkel Nederland scoort nog iets beter met 86% tevredenheid. Veel heeft te maken met keuzevrijheid en flexibiliteit. Zo zijn acht op de tien Belgische werknemers tevreden over de flexibiliteit die ze krijgen om hun vakantie te bepalen.

Hoe scoor jij tegenover deze gemiddelden?

  • Zes op de tien Belgische werknemers zegt tijdens privétijd nog steeds aan werk te denken.
  • 38% bekijkt nog e-mails buiten de werktijden.
  • 27% werkt door na de werkuren, bijvoorbeeld ‘s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie.

Beter dan onze buurlanden

Deze percentages liggen nog vrij laag in vergelijking met de ons omringende landen. Zo zegt 47% van de Britten en 44% van de Nederlanders e-mails te lezen buiten de werkuren, in Duitsland wordt dit het minst gedaan (28%). Britten en Nederlanders werken ook vaker dan wij door in de privétijd, respectievelijk 44% en 34%.

Dat blijkt uit een onderzoek door payroll- en hr-dienstverlener SD Worx bij 2.500 werknemers in België en telkens 500 werknemers in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De impact van een goede work-life balans op werknemers 

Flexibiliteit bij het bepalen van je verlof?

Hoe beter de werkomgeving is en hoe minder tijdsdruk iemand ervaart, hoe tevredener iemand is over de work-lifebalans. De flexibiliteit die werkgevers bieden om het werk- en privéleven op elkaar af te stemmen, is hierbij uiteraard van belang.

  • 80% van de Belgische werknemers vindt dat zijn werkgever hier in het algemeen flexibel mee omspringt.
  • Van deze 80% ervaart één op vier dat zelfs als zeer flexibel.
  • De meeste flexibiliteit ervaren Belgische werknemers bij het bepalen van hun verlofperiode (84%).
  • De werkplek zelf mogen bepalen is minder vanzelfsprekend, maar 54% vindt nog steeds dat hun werkgever zich daarin soepel opstelt. Dat is niet echt verwonderlijk aangezien bepaalde soorten werk om praktische redenen nu eenmaal alleen op de werkvloer kunnen worden uitgevoerd.

Flexibiliteit en work-lifebalans versterken elkaar

Hoe meer flexibiliteit iemand krijgt van de werkgever, hoe beter de balans tussen werk en privé is.

“Werkgevers moeten zich bewustzijn van het gevoel over werken na de uren dat leeft bij hun werknemers en nagaan hoe zij de juiste balans voor hen kunnen (helpen) bewaren. Dit om de tevredenheid en het engagement van hun werkkrachten te verhogen”, vertelt Jan Laurijssen, Managing Consultant bij SD Worx Belgium.

  • Van de Belgen die werk en privé goed op elkaar kunnen afstemmen, is negen op de tien tevreden (92%) en geëngageerd (89%).
  • In de groep waar werk en privé niet in balans zijn, is slechts 29% tevreden en 34% geëngageerd.
  • De intentie om van werk te veranderen is driemaal zo groot bij de groep waar de work-lifebalans niet goed zit: respectievelijk 13% tegenover 4%.

Slapen in de zetel
Jan Laurijssen, Managing Consultant bij SD Worx Belgium, licht toe: "Wat we vandaag zien, is een brede waaier aan en variatie in flexibiliteit die zowel voordelen biedt aan de werkgever als de werknemer: aan de ene kant zien we voor sommigen een work-lifeblend: de twee domeinen raken meer met elkaar vervlochten. Werk wordt niet langer beperkt tot specifieke momenten of plekken. Af en toe mails checken tijdens de vakantie is niet meer uitzonderlijk, al moet het een persoonlijke keuze blijven.”

“Uiteraard mag de slinger ook niet doorslaan in de andere richting. Een goede balans is belangrijk. Aan de andere kant zien we mensen, jobs en organisaties die zich liever aan een strikte scheiding houden (voorbeelden hiervan zijn de vraag naar het recht om te deconnecteren en initiatieven als e-mailloze vrijdag) en alle varianten daartussen. Mensen kunnen hun werk en leven vandaag op steeds meer verschillende manieren organiseren. Werkgevers die openstaan voor discussie en inspelen op deze behoefte aan autonomie, stimuleren een gemakkelijkere en aangenamere werkervaring."

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook