Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Hoe omgaan met een conflict op het werk? 4 tips

4 soorten werkgevers die je beter kan vermijden

Man met duim naar beneden aan laptop
Gefeliciteerd met de job! Maar vooraleer je je handtekening zet onder de nieuwe arbeidsovereenkomst check je best nog eens je potentiële werkgever. Reden: bij sommige werkgevers wil je echt niet op de payroll staan…

Schone schijn

Een ronkende jobtitel, een prettig loon, een leuke werkomgeving en veel mooie beloftes… Wanneer je een soortgelijke jobaanbieding krijgt, zou je voor minder een gat in de lucht springen. Toch kun je maar beter met beide voetjes op de grond blijven. Daar waar de schone schijn verdwijnt, verschijnt vaak de realiteit. En die is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Reality check

Deze 4 bedrijven kun je best vermijden.

1. De duiventil

Zie je regelmatig dezelfde fantastische vacatures staan op hun website? Lijkt het alsof het personeelsbestand om de zoveel tijd een update krijgt? Krijg je maar geen feedback na je eerste sollicitatiegesprek? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een bedrijf met een slechte interne bedrijfscultuur.

Een negatieve werksfeer, slechte communicatie, demotiverend management of gebroken beloftes… Het is geen toeval dat heel wat werknemers het in zo’n bedrijf na een tijdje voor bekeken houden. De vrijgekomen plaats wordt dan gauw weer ingenomen door een nieuwe collega… zoals jij?

Extra: 10 tips voor een goede bedrijfscultuur

2. De fata morgana

Stelt het bedrijf zichzelf online en offline voor als een trendy, cosy en coole werkplek met toffe bureaus en hippe collega’s? Doe de vergelijkende test en vraag een rondleiding aan in de kantoren. Proef de sfeer en ontdek meteen of het bedrijf inderdaad een oase van arbeidsgeluk is.

Weet dat een inspirerende werkomgeving voor heel wat arbeidsvreugde kan zorgen. Werken in een onaantrekkelijke, saaie en deprimerende omgeving kan je humeur en motivatie serieus naar beneden halen. Ter info: een werkdag duurt gemiddeld acht (lange) uren.

Lees ook: In welke werkomgeving presteer jij best?

3. Het waterhoofd

Lijkt het personeelsbestand een omgekeerde driehoek met een oververtegenwoordiging van leidinggevenden? Maakt uitvoerend personeel kans op interne promotie of worden de hogere functies eerder ingevuld door externe kandidaten?

Weet dat in dit soort bedrijf interne doorgroeimogelijkheden vaak redelijk beperkt zijn. Hou daar rekening mee wanneer je een professionele carrière wil uitbouwen.

4. Het sprookjeskasteel

Praatjes vullen geen gaatjes. Worden er veel mooie beloftes gemaakt die maar niet waargemaakt worden? Word je als werknemer met uitzicht op een beloofde promotie of opleiding tergend lang aan het lijntje gehouden? Is er altijd een excuus voor een gebroken belofte?

Deze aanpak zorgt niet echt voor een gevoel van vertrouwen en verbondenheid bij de werknemer. Bezint eer ge daar begint: je tijd verdoen in een sprookjeskasteel is geen goede zet voor een succesvolle carrière.

Conclusie: een gewaarschuwd sollicitant is er twee waard!

Lees ook onze e-gids... De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet

(fd/mr)

3 februari 2021
Anderen bekeken ook