Evaluatie
Vorige

1 van 72

Volgende

1 op 3 vindt werkgever onvoldoende voorbereid op evaluatiegesprek

Een op de drie werknemers (34 procent) vindt dat zijn leidinggevende zich onvoldoende voorbereidt op het beoordelingsgesprek. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het Nederlandse opleidingsinstituut ISBW Opleiding & Training naar de verwachtingen van werkgevers en werknemers over de evaluatiegesprekken.
#

Leidinggevenden zelf zijn een andere mening toegedaan. Maar liefst 86 procent zegt goed inzicht te hebben in de competenties en doelen van de werknemers en is bijgevolg naar eigen zeggen wél voldoende voorbereid. 15 procent van de managers geeft zelfs aan zich beter voorbereid te hebben op het gesprek dan vorig jaar.

Voorbereiding

Van de ondervraagde leidinggevenden bereidt 40 procent zich per gesprek langer dan een uur voor. 37 procent baseert zich op de prestaties van het afgelopen jaar bij de beoordeling, 33 procent verhaalt zich op periodieke functioneringsgesprekken. Slechts 4 procent doet een beroep op informatie van HR. Werknemers vinden het niet altijd duidelijk op welke informatie managers zich baseren bij een beoordeling, zo is 11 procent daarvan niet op de hoogte.

“Al een aantal jaar volgen we de wensen en verwachtingen rondom de jaarlijkse beoordelingsgesprekken op de voet. Waar het voor de ene leidinggevende vooral een noodzakelijk kwaad is, haalt de ander er veel voldoening uit. Bovendien heeft de een meer moeite om op een inspirerende en resultaatgerichte manier gesprekken te voeren over functioneren en toekomstperspectief dan de ander. Dat de gesprekken en de voorbereiding veel tijd kosten is daarom niet zo gek. Over de kwaliteit van die voorbereiding valt – zo blijkt uit ons onderzoek – nog te twisten, zeker door werkgevers en werknemers onderling”, aldus Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW.

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

20 december 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook