Bazen
Vorige

1 van 484

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Vrouwelijke baas werkt beter

Meer en meer mensen verkiezen ‘divers’ leiderschap, maar waar komt die voorkeur voor meer vrouwelijke leiders plots vandaan?
#

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat werknemers liever een diverse of gemixte directie hebben in plaats van een mannenbastion. Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen tonen aan dat hogeropgeleiden zeker in crisistijden een vrouwelijke baas weten te waarderen en vroegen aan de deelnemers van het onderzoek ook waarom.

Mannelijk vs. vrouwelijk leiderschap

"Bedrijven waar vrouwen en mannen samen de leiding hebben, presteren beter," verklaart onderzoekster Floor Rink. Mede omdat de typisch mannelijke karaktertrekjes, zoals machtsstreven en graaigedrag, geassocieerd worden met het begin van de economische crisis.

Vrouwelijke leidinggevenden worden daarentegen geassocieerd met participatie. Zo zouden zij beter zijn in luisteren naar hun medewerkers, leiden ze zonder hun medewerkers al te geforceerd in een richting te duwen en laten ze hun werknemers actief meedenken. Een soort betrokken leiderschap dat duidelijk wordt gesmaakt.

Comfortzone

Toch zijn er nog steeds vooral mannelijke CEO’s en gaan vooral mannen aan de haal met hoge functies. “Diversiteit heeft een meerwaarde, maar zeker in het begin is het gewoon lastiger”, beseft onderzoekster Janka Stoker. Voor veel mannen in topposities is het gewoon makkelijker om een homogene directie in stand te houden. Voor hen lijkt het op het eerste zicht gewoon vlotter te gaan als ze alles onder elkaar kunnen blijven bespreken, zoals dat altijd al het geval was. Het is voor veel door mannen gedomineerde directies een enorme drempel om uit hun comfortzone te stappen.

Daarom dat het blijven opleggen van quota, voor meer vrouwen in topposities, essentieel is. Anders zullen de muren van dat overheersende mannenclubje maar traag afgebroken worden.

De onderzoekers voegen daar nog aan toe dat er vaak over en door vrouwelijke toptalenten wordt gezegd dat ze niet echt ambitieus zijn. Volgens hen is dat echter eerder een defensiemiddel, omdat deze vrouwen er vaak vanuit gaan dat ze toch geen kans maken en daardoor beginnen minimaliseren.

Beter presteren

Rink benadrukt nog dat iedereen weet dat het vanuit morele overwegingen goed is om diversiteit na te streven, maar dat wel eens vergeten wordt dat het ook de productiviteit stimuleert. “Een bedrijf moet een afspiegeling zijn van de maatschappij, doch niet veel mensen weten dat diversiteit ook goed is voor de prestaties. Er is steeds meer onderzoek dat daarop wijst: bedrijven waar vrouwen en mannen samen de leiding hebben, presteren beter.”

(sjv) – Bron : Hrsquare.be 

8 april 2015
Anderen bekeken ook